Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. december 10., vasárnap

Laskagomba pörkölt

A késői laskagomba az őszi esők és az első hidegek után jelenik meg korhadó tuskókon, fatörzseken, beteg fákon. Jó ízű gomba, de rendesen meg kell főzni, így a fűszeres vajon lepirítva, gyors elkészítés, amit sok gombából szeretek, ennek a gombafajnak sokszor nem elég, így ha több akad belőle, pörköltnek is kiváló. 

Laskagomba pörkölt készülőben,
amikor a gomba a hagymás rántásra került + víz

Elkészítés: A gombát megtisztítottam, megmostam és apróra vágtam, úgy három csészényi lett. Pici füstölt szalonnakockával dúsított zsiradékon üvegesre pirítottam 2 fej apró kockákra vágott vöröshagymát, majd adtam hozzá úgy 6 közepes gerezd, apróra vágott fokhagymát is. Amikor ennek is már érezhető volt az illata, lehúztam a lábast a lángról. Mikor picit hűlt, egy jó evőkanálnyi, rendes színű, házi, őrölt pirospaprikát oldottam fel a zsiradékban, míg a paprika szépen kiadta színét, majd a hagymás alapra tettem az összevágott gombákat. Fűszereztem, sóztam. Fűszerek: egész fekete bors, borókabogyó, őrölt kömény, majoránna, babérlevél. Szoktam hozzá adni, ha van, kisebb, friss paradicsomot vagy 1-2 kanálnyi paradicsomlevet és egy zöldpaprikát vagy, ha csípős kell, cseresznyepaprikát is egészben, vagy csak bevágva. Vízzel felöntve, sűrűn ránézve, néha megkeverve, ha kell, a levet pótolva készre főztem. Főzési idő laskánál változó, ha picit öregebb, több idő kell. Túrós rizslisztnokedlivel, céklasalátával finom volt. A túrós rizslisztnokedli készítését itt írtam le.   

A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...