Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. szeptember 27., szerda

Vadgyümölcsös, gyógyfüves ágyaspálinka

Mostanában érik több zamatos, őszi vadgyümölcs, a legtöbb gyógyhatásokkal is rendelkezik. A pálinka kiválóan oldja a hatóanyagokat és az ízeket is. Érdemes fűszeres, ágyas pálinkát készíteni, saját gyűjtésű gyógyfüvekkel, gyümölcsökkel, virágokkal. 


A pálinkán kívül kell hozzá többféle nem erős hatású, friss vagy szárított gyógynövény és vadgyümölcs, más gyümölcs szabadon, ízlés szerint keverve.

Fűszeres gyógynövények pl.: szurokfű, kamillavirág, citromos kakukkfű, kakukkfű, édeskömény termés, köménymag, bodzavirág, akácvirág.
Vadgyümölcsök: vad szamócák, csipkebogyó, galagonyatermés, kökénytermés, vadszeder, húsos som, fekete áfonya, vörös áfonya, tőzegáfonya (piacon árulják), homoktövis termés.
Édesítésnek édes, aszalt gyümölcsök: aszalt vadalma, aszalt vadkörte, aszalt alma, mazsola

Fűszeres klasszikus ízek: citromhéj sárga része, zöld citromhéj zöld része, narancshéj külső része (fehér belső résztől nagyon keserű lesz) bár egy kis keserű is kell.
Keserű anyagnak: lepketapló, pecsétviaszgomba; lándzsás útifű levele, pitypanglevél vagy gyökér. Tárnicsgyökeret is szoktak használni keserű anyagnak, ez gyógynövényboltban vásárolható.    

Arányok? Kóstolgatással, ízlés szerint. Hosszú idő alatt készülnek, hetekig, hónapokig. 
Ha késznek nyilvánítjuk, vissza kell nyerni a pálinkát. Leszűrni, kicsepegtetni, majd különösen az aszalt gyümölcsökből kipasszírozni.

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...