Tölgymakkliszt készítése

A tölgymakk (mindegyik hazai tölgyfaj makkja) ehető, ha kiáztatjuk belőle a keserű csersavat és megsütjük vagy megfőzzük. Nagyon régen főként mint ínségtáplálék szerepelt a táplálkozásban, és itt-ott erdei emberek, pásztorok is ették pl. parázson sütve. Új idők új szelei hatására viszont ma már az is előfordul, hogy nálunk is lehet kapni pl. távol-keleti tölgymakklisztet. Nem kell a búzaliszthez hasonlítani, nem lesz belőle szép magas kenyér, de kipróbálható. A csersav kiáztatása fontos, a csersav nagy mennyiségben mérgező. A makkot az indiánok is ették, néhol tiszta vízű patakba tették egy zsákban és otthagyták, így áztatták ki a keserűanyagokat. 


Gyűjtése: 

Gyűjteni akkor lehet, amikor már lepotyog, akár zölden is, mert gyorsan bebarnul, beérik. Nagyon sok kukacos van, érdemes nézni a lyukakat. Gyűjtés után száraz, szellős helyen lehet érlelni, kiszárítani, hogy ne penészedjen be. Van, ahol előzetes fagyasztását javasolják, mert utána könnyebb megtisztítani. Nekem nem volt probléma frissen sem feltörni. 

Melyik tölgyfaj makkját gyűjtsük? Tulajdonképpen bármelyik hazai fajt. Kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, csertölgy, molyhos tölgy.      


Feldolgozása: Az érett barna makkokat kalapáccsal feltörtem, majd az egészséges magokat bő hideg vízben áztattam, egy-két naponta cserélve rajta a kiázó, csersavtól barnává váló keserű vizet. Ha már egyre kevéssé barna a víz, és kóstolva sem keserű a makk, akkor megszárítás vagy esetleg főzés+szárítás után lehet a magokat darálni. 


Felhasználása: diószerűen magként vagy lisztszerűen. Érdemes más liszttel vagy magőrleménnyel keverni.

házilag készített tölgymakklisztből sütött palacsinta,
a palacsinta alapanyagai: makkliszt+darált dió+ tojás+víz   
tej- és cukormentes töltelékkel paleo 

Megjegyzések

  1. Nem lehet makkot gyűjteni az erdőben....hagyjuk már ezt, ilyen még a sötét középkorban sem volt, ezt még akkor sem tiltották meg a szegényeknek.

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez a palacsinta nagyon jól néz ki! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések