2016. szeptember 30., péntek

Csalános csirkemájpástétom

Nagyon finom és egyszerű. 


A főzéshez előkészített, apróra vágott csalánt (más levélzöldség is mehet hozzá) zsiradékon üvegesre pirított, apróra vágott hagymával és fokhagymával dinszteltem, majd hozzáadtam az apróra vágott csirkemájat és további mangalicazsírt (liba vagy kacsazsírral is finom, vagy vajjal). A máj elkészültéig sütöttem, majd forrón, csírátlanított üvegbe töltöttem. Hűtőbe téve, dermedés után, pirítóson, friss kenyéren mennyei.

Hozzávalók:
300 g csirkemáj
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 csésze csalán
só, bors alapból, de szoktam kísérletezni a fűszerekkel, majoránna, kakukkfű, .... ha nem elég fokhagymás végén egyet frissen belereszelek.  

A csalán előkészítése főzéshez: A gyűjtött csalánhajtásokat megmosom, majd lobogó, forró vízbe dobom. Bő vízbe, hogy ne hűtse le a zöldség a vizet, és egy konyhai csipesszel átforgatom a csalánt, hogy mindenhol érje a forró víz. 1-2 percig hagyom a forrni, majd a csipesszel jeges vagy legalább jó hideg vízbe szedem ki. Abban is átforgatom, majd kicsavarom, ezután kezdek belőle főzni. Ilyenkor már nem csíp, csodás üdébb színe lesz, és az íze is jobb. A forrázó vizet lehet használni teaként vagy szoba- és kerti növények locsolására. Nekik is jusson némi a csalán jó hatásaiból!


A vadnövény- és gombagyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...