Somlekvár

Szépen érik már felénk a húsos som, sajnos a legfinomabb lekvár a teljesen puhára érett, lepotyogó somból készül. A termesztett somok alá érdemes ezért fóliát teríteni és begyűjteni a a potyogókat. Az erdőben pedig.... hát, ügyesnek lenni.
Én a lepotyogót, és külön a fákról a kevésbé érettet is szedtem. A fáról szedettet utó-érleltem, mégpedig úgy, hogy érő nyári alma közé tettem egy hálóban. Szépen puhára érett.


Az érett somot ízlés szerint lehet cukorral vagy édesítővel (térfogatra kb. negyed mennyiségű eritritollal/eritrittel) és kifacsart citromlével (a barnulás ellen), hidegen kikevertem, közben kézzel kinyomkodtam a magokat, majd hűtőbe téve hagytam pár órát olvadni és hatni a cukrot vagy az édesítőt és a citromot. Mindkettő nagyjából ugyanúgy működik szépen leszedte a magokról a gyümölcshúst. Az édesítés mennyisége, a gyümölcs érettségétől és ízlésünktől is függ, ezért kóstolgatással beállítható. A gyümölcsöt ezután felmelegítettem, még nem főztem, csak azért, hogy biztosan minden leoldódjon, feloldódjon, majd átpasszíroztam. Ezután már csak felfőztem, kb. 20 percet forraltam a hőkezelés miatt, mert egészen sűrű volt. Majd csírátlanított üvegbe töltve csírátlanított fémtetőkkel  lezártam. Száraz dunszt, betárolás télire, és kész. Nagyon finom!

hidegen kikeverve is ehető vitaminbomba, és itt látszik, hogy a magok kibújtak
a gyümölcsből már kavargatás közben.

A húsos sós-édes, sokféle felhasználásáról itt írtam jó bőven egy somos gyűjteményt. 


Megjegyzések

  1. Bármely som, amit találunk a réten, erdőnmegfelelő enni, eltenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a húsos som (Cornus mas) ehető a másik hazai som, a veresgyűrű som (Cornus sanguinea) nem ehető. De utóbbinak pici, fekete bogyótermése van és nem nagy, ovális piros közepén nagy maggal.

      Törlés
  2. De jó, hogy ezt írtad! Én kb. 5 éve ültetettem 5 sombokrot nagyon kedvezőtlen adotságú helyre (nagyon napos és száraz, domboldal). Szenvednek erősen, bár néha locsolom és gazmentesen tartom. Idén először volt 3 bokron termés, egyiken kb. 1 maréknyi, a másik kettőn 3-4 szem. Aggódtam, hogy beteg lehet, hogy máris lepotyogott,emlékeim szerint szeptemberben kellene érnie. Köszönöm a bejegyzést, ha jövőre már lesz több termésem, én is így teszem majd el, és leterítem az alját, hogy ne a földre potyogjon az értékes gyümölcs!

    VálaszTörlés
  3. Van tapasztalatod a hidegen eltett somlekvárról is? Engem ez érdekelne a c vitamin megőrzése miatt. Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nincs még sajnos, csak rövid távon. Hűtőben tartva egy hétig állt el, de csak ezért addig, mert addigra elfogyott

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések