Tejfölös, téli, erdei gombaleves késői laskából, júdásfülgombából, téli fülőkéből
A mezei szegfűgomba mellett a legfinomabb gombaleves laskából készül, no és persze a vargánya krémlevest se hagyjuk ki.
Ebbe a levesbe most háromféle téli gomba került, melyek decemberben is gyűjthetők, de fő alkotó a laska.
A júdásfül egész évben terem, de télen a csapadékosabb időben talán jobban. Enyhébb teleken a késői laska is belenyúlik a télbe, a téli fülőke pedig
egész télen, tavaszig lehet. Utóbbit sokan kedvelik, sokan, "nincs más
alapon jó lesz, legalább ez van" legyűrik, de én kedvelem, nem éreztem még
a sok helyen emlegetett halízét soha. A júdásfül is gusztus kérdése érdekes porcos
állaga miatt.
Erdei gombaleves, ahogy én készítem:
Ezt a levest anyukámtól tanultam, olyan környéken, ahol sok őrölt pirospaprikát használnak, ezért nálunk piros a leves. Én teszek bele mindig kockázott vagy karikázott gyökérzöldségeket: sárgarépát, petrezselyem gyökeret esetleg zellergumót, pasztinákot (utóbbit csak kicsit, mert édesít) és krumplit szintén kockázva. Ha gazdagon, sűrűre készítjük, egytálételként is kiváló.
További sokféle erdei gombaleves az Erdőkóstoló blogon
Alább a gombák: téli fülőke, Júdásfüle, laska:
Ezt a levest anyukámtól tanultam, olyan környéken, ahol sok őrölt pirospaprikát használnak, ezért nálunk piros a leves. Én teszek bele mindig kockázott vagy karikázott gyökérzöldségeket: sárgarépát, petrezselyem gyökeret esetleg zellergumót, pasztinákot (utóbbit csak kicsit, mert édesít) és krumplit szintén kockázva. Ha gazdagon, sűrűre készítjük, egytálételként is kiváló.
Pici zsiradékon apróra vágott
fokhagyma és egy kicsi, félbevágott (ez nem apró, csak úgy bele a fél hagyma)
vörös hagyma pirításával indul a leves, majd megy bele a sárgarépa, azt is lepirítom.
Ezután piros őrölt paprika (a paprikát a tűzhelyről lehúzva az edényt a zsiradékon jól át kell
keverni, hogy szépen kiadja piros színét). Majd mehet bele minden egyéb
zöldség és rá a víz. Fűszerek nálam: só, őrölt fekete bors, csipet őrölt kömény. Jó ízt ad egy fél kis paradicsom és egy kis zöldpaprika vagy csípős szárított paprika. Kb. 5 perc főzés után a felvágott laska, júdásfüle és kevés téli fülőke is mehet a levesbe. Ezután készre főzöm. Ha nagyon gazdagon akarta anyukám, akkor főzött bele
csipetkét is. A levest tejfölös vagy tejszínes, pici lisztes habarással fejezem be és készre ízesítem. Legvégül friss petrezselyemmel meg lehet szórni. Egytálételként főtt tojáskarikákkal lehet tálalni.
A csipetke készítése:
Egy tojás annyi liszttel és pici sóval összegyúrva, hogy
jó kemény tészta legyen. A jól összegyúrt tésztát fél cm vastagra kinyújtva vagy tenyérrel kilapogatva,
ujjheggyel kell szétcsipkedni, a kész csipetkéket pedig pici lisztbe kell forgatni, így megakadályozható, hogy összeragadjanak. Galuskánál, nokedlinél kisebb méretű és
keményebb tésztalevesbetétet kapunk.
Tipp: A téli fülőke kalapokról kis liszttel megszórva, kevés vízben lehet a nyálkát többé-kevésbé sikeresen finoman ledörzsölni, majd ismét alaposan le kell öblíteni az összes gombát. A nagyobb kalapokról a kalapbőr le is húzható.
További sokféle erdei gombaleves az Erdőkóstoló blogon
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Neked is! Sok finomságot jövőre is!
Törlés