Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. május 12., hétfő

Sárga gévagomba kockák fokhagymás krumpli pehelyben pirítva, sóskás salátával

Az egyszerű, gyors elkészítésű ételek között is vannak, amik vetekednek a konyhaművészet akár egész nap készített remekeivel. Ez a gyors gombás étel-"ke" is közéjük tartozhatna. 
A gévagomba nagy kedvencem, egy gyors ebédhez pedig így kiváló. 

Pirított gévagomba, fokhagymás, sós, borsos burgonyapehelybe forgatva
Elkészítése: 

A gombát, ami elég fiatal, puha volt, megtisztítottam, kockára vágtam, picit besóztam, borsoztam. A sótól picit nedves lett a gomba felülete és ez épp elég volt, hogy a bolti (ajaj, rendes konyhában ez nem illik, mű étel) krumpli pehely ráragadjon és kis bundát kapjon (mert erre jó a krumpli pehely, krumpli pürének nem). Majd a gombakockákat kevés zsiradékon, két duci gerezd fokhagymával alaposan megpirítottam. Frissen tálalva a végeredmény morzsás, roppanós burok, belül puha gomba, nagyon finom. Körete sóskás saláta, natúr joghurttal leöntve. A sóska savanykás íze miatt más fűszer nem is kell a salátára, de bármilyen idény salátával jó. Vajas pirítós járt még mellé. Krumpli pehely helyett kukorica liszt - pici kukorica dara keverékével is készítettem már, de ez jobb.

A gévagomba idős példányai nem ehetők, el sem kell hozni a fákról, ez finom puha volt, látszik a képen is

Sárga gévagomba fiatal példányok ehetők 20 perc hőkezelés (sütés, főzés) után 
A sárga géváról sok minden, több recept is az Erdőkóstoló blogon
sárga gévagomba a Netgombászon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...