Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. április 8., hétfő

Medvehagyma "nyárira" és télire..

Az idén medvehagymát mangalica zsírban tettem el. 
Leszedve, megmosva, megszárítva (ez a leginkább időigényes része), apróra vágva, kellemesre sózva, zsírban megfonnyasztottam, majd forrón üvegegekbe töltöttem. Zsír annyi van rajta, amennyi jól körbevette a leveleket, nem tocsog.     A bejegyzést 2013-ban követtem el. 2017-es kiegészítés: Az öt év erdőkóstolás alatt megtanultam, hogy mindig van valami friss, zöld, ehető levél a természetben, ezért már nem vagy legfeljebb egy-egy kis üveggel teszek el ilyesmit; fagyasztóba sem, a fagyasztott medvehagyma..., na azzal ki lehetne kergetni a világból.

9 megjegyzés:

 1. Most izgulhatok, mert nekem még nincs eltéve egy üveggel sem:), sőt eddig csak egy csokorral ettem:(.Csak azt tudnám, hogy ilyen hidegben hogy szaladt így előre a természet, tavaly sokkal jobb idő volt és később volt a dömping.

  VálaszTörlés
 2. Tavaly ilyenkor, úgy emlékszem, itt már elkezdett virágozni. A legelső medvehagymák akkor már kinyíltak, most még nem. De a medvehagyma még lesz egy darabig, de akkor a legjobb, amikor még nem teljes méretűek a levelek (szerintem). Már most is válogattam, ami levél vastagabb volt tapintásra, azt mát nem szedtem le.

  VálaszTörlés
 3. Bárcsak nekem is lenne egy marékkal legalább, mert még sosem kóstóltam:) De talán a hétvégén fogok kapni egy pár levelet, ha többet nem is:)

  VálaszTörlés
 4. Nem is tudtam a magról szaporításról. Tavaly egy néni a helyi piacon árult kis hagymácskákat medvehagyma néven vettem is tőle elraktam a kertembe, de talán egy hajtott ki azt is a kutyák kiásták az illata végett:)) Ennyit az én medvehagymámról, viszont ecetben és olajban is szoktam elrakni kisebb mennyiséget és egész nyáron salátákat ízesítek vele. Valószínű így is kipróbálom!

  VálaszTörlés
 5. Nekem a férjem vett hátvégén egy csokorral, azóta már a harmadikat vesszük...Nem gondoltam, hogy ilyen finom és a kisebbik gyermekem is falja, bár a nagyobbik meg rá sem néz... ;-))) Jó lenne eltenni nekem is belőle.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most olvasom csak én is hogy maggal is lehet szaporítani. Hol keressek magot?

   Törlés
 6. Ahol él a medvehagyma ott lehet szedni, de árusítani nem láttam még.

  VálaszTörlés
 7. Én szárítom és ledarálom.Finom télen kenyérre szórva,joghurtba keverve díszitésre,levesek tészták,szószok izesitésére stb..

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...