Igen régi, talán 18. századi szakácskönyvben is felbukkanva olvastam a hárslevélről, mint zöldségről. Amerikában a nagylevelű hárs leveleit erdőkertekben "termesztve" salátanövényként használják. Több hazai fafajunk levele is ehető, többet megkóstolva a legfinomabbnak a hársak. A kislevelű hárs (Tilia cordata) fiatal és a nagy levelű hárs (Tilia platyphyllos) bébi levelei igen finomnak találtattak. Zsengék, jó ízűek és nem mellesleg, terítve van az erdő alja is velük. No nem lehullva az avarban, hanem a hársak jó terjedése miatt, a sarjadó, alacsony fácskákról jól tudunk gyűjtögetni. És hát az is szempont, ha nem kell fára mászni, és nem károsítjuk az erdő öreg fáit.
A hárslevél saláta bárhogy finom lehet, én ezt most citromos, pici olajos öntettel, és az ilyenkorra már meglehetősen fűszeres
hagymaszagú kányazsombor apróra vágott fiatal leveleivel és medvehagymával ízesítettem.
|
Sűrű hársújulat az erdőben |
|
Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) már virágzik |
|
Medvehagyma (Allium ursinum) már szintén virágzik |
Nagyon szép:) Vacsorára kipróbálom!
VálaszTörlésKöszi, majd számolj be hogy ízlett!
TörlésÉn biz még soha nem hallottam a hasrlevél salátaként való fogyasztásáról. A virágát szeretem teaként kortyolgatni, de eddig még fel sem merült bennem, hogy a levele is ehető és élvezhető lenne.
VálaszTörléspedig finom, de csak ha fiatal
TörlésKérlek, látogass el hozzám http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/dijat-kaptam-koszonom.html:)
VálaszTörlésLátogattam, köszönöm, hamarosan lesz bejegyzés is!
TörlésA hárs a kedvenc fám! Eddig csak ittam, itt az ideje, hogy egyem is!😉
VálaszTörlésMegkóstoltuk és rendkívül finom! Igaz, a hozzávalókból csak a zsenge hársfalevelet tudtuk beszerezni, a többivel együtt biztos még finomabb lett volna Köszönjük szépen a receptet!
VálaszTörlés