Hárslevél saláta medvehagymával és kányazsomborral fűszerezve, vadkörte virággal és medvehagyma virággal díszítve.

Igen régi, talán 18. századi szakácskönyvben is felbukkanva olvastam a hárslevélről, mint zöldségről. Amerikában a nagylevelű hárs leveleit erdőkertekben "termesztve" salátanövényként használják.  Több  hazai fafajunk levele is ehető, többet megkóstolva a legfinomabbnak a hársak. A kislevelű hárs (Tilia cordata) fiatal és a nagy levelű hárs (Tilia platyphyllos) bébi levelei igen finomnak találtattak. Zsengék, jó ízűek és nem mellesleg, terítve van az erdő alja is velük. No nem lehullva az avarban, hanem a hársak jó terjedése miatt, a sarjadó, alacsony fácskákról jól tudunk gyűjtögetni. És hát az is szempont, ha nem kell fára mászni, és nem károsítjuk az erdő öreg fáit.


A hárslevél saláta bárhogy finom lehet, én ezt most citromos, pici olajos öntettel, és az ilyenkorra már meglehetősen fűszeres hagymaszagú kányazsombor apróra vágott fiatal leveleivel és medvehagymával ízesítettem.


Sűrű hársújulat az erdőben

Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) már virágzik
Medvehagyma (Allium ursinum) már szintén virágzik

Megjegyzések

  1. Nagyon szép:) Vacsorára kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Én biz még soha nem hallottam a hasrlevél salátaként való fogyasztásáról. A virágát szeretem teaként kortyolgatni, de eddig még fel sem merült bennem, hogy a levele is ehető és élvezhető lenne.

    VálaszTörlés
  3. Kérlek, látogass el hozzám http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/dijat-kaptam-koszonom.html:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látogattam, köszönöm, hamarosan lesz bejegyzés is!

      Törlés
  4. A hárs a kedvenc fám! Eddig csak ittam, itt az ideje, hogy egyem is!😉

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések