Kora tavaszi, vegyes, erdei saláta húsevőknek, amivel rögtön gyógyítjuk is a húsevés kellemetlen hatásait. Ugyanis sült sonkás és podagrafüves. Egyik köszvényt okozhat, a másik gyógyítja. Így talán egálban lesznek.
Hozzávalók (alább a tálon sorban, körben): Friss csalánhajtás, pongyola pitypang fiatal levelei, salátaboglárka fiatal levelei (fontos, hogy a legfiatalabb állapotban ehető csak nyersen), podagrafű éppen kihajtott zsenge levelei, medvehagyma levelek. A salátába került még főtt csicsóka és főtt burgonya kocka, valamint sült házi sonka kockák.
Salátaöntet: Vadalma ecet (házi), méz, pici só, őrölt fekete bors, pici hidegen sajtolt napraforgó olaj. Cukorbetegnek is ajánlható, a csicsóka és a pongyola pitypang ugyanis kedvezően hat a vércukorszintre.
|
Csalán (Urtica dioica) |
|
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale) |
|
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) |
|
Podagrafű (Aegopodium podagraria) |
|
Medvehagyma (Allium ursinum) |
Ez már egy igazi tavaszt-ígérő saláta, igaz? :)
VálaszTörlésNálunk már nem csak ígéri, itt a tavasz.
TörlésNagyon különleges és finom íze lehet a sokféle zsenge zöldfélével! :)
VálaszTörlésMeg kell kóstolni!
TörlésÉs a csalánt nyersen meg lehet enni? Sosem mertem még megpróbálni, már így kiskorukban is olyan csípősek, ha kézzel ér hozzá az ember.
VálaszTörlésForró vízbe kell mártani, akkor elmegy csípője
TörlésNagyon örülök, hogy ide találtam. Már régen kerestem egy jó összefoglalót. Köszönöm!
VálaszTörlésÉn is örülök!
TörlésBár az utóbbi időben ritkán tettem, de mindig jó Hozzád benézni! A podagrafüvet "látásból" ismerem, de sem a nevét, sem azt, hogy ehető, nem tudtam. Ráadásul nyersen. Már megint tanultam, köszi!
VálaszTörlésSzívesen! Kóstold meg!
TörlésJó volt hallani a kedves hangod ma a rádióban.
VálaszTörlésÖrülök, hogy valaki hallotta, mert én nem. Köszönöm Igazán kedves vagy, hogy megírtad!
Törlés