Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. január 6., vasárnap

Galagonyalekvár birssel, céklával


A fagyasztóban őrizgetett galagonyából végre sikerült lekvárt főznöm. Kb. 5 kg volt, és már nagyon foglalta a helyet. Volt még kevés feldolgozásra váró birsalmám is, kb 1 kg, ez is belekerült. S mivel a birstől színe elég gyenge lett, ezért két darab céklát is belefőztem. Így már szép színe lett. Finom és gyógyhatású lekvár lett. Korábban is főztem, ott bővebben a galagonyáról is: galagonyalekvár, és hasonló ez a galagonya-alma lekvár is. A galagonyát külön felettem főni egy teáskanál citromsavval, barnulás ellen, és hogy a terméshéj piros színét is jobban kioldjam. A birset félbevágva magházastól, héjastól, a céklát egészben külön-külön megfőztem. A galagonyát miután kezdtek szétesni a termések, botmixerrel megdolgoztam, majd átpasszíroztam. Hozzátettem magház nélkül, de héjastól a birseket és a meghámozott főtt céklát. Ezekkel is pépesítettem, majd ismét főzés, édesítés cukorral, de lehet mással is. Majd forrás után, kb. fél órás sűrítést követve (tovább nem vállaltam, mert mint egy vulkán, úgy működött az anyag és féltem, hogy előbb-utóbb a konyha falát díszíti.) forrón, steril üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztba tettem. Persze tartósító nélkül. Nem fog megromlani.

nekem a vadgyümölcsökhöz bevált passzírozó típus ilyesmi több méretű szűrővel, de nem márka lényeg, hanem a forma.

Óvatosság: A galagonya a szívre- és az érrendszerünkre ható gyógynövény, ennek megfelelően fogyasszuk, gyerekeknek pedig éppen ezért mértékkel vagy nem ajánlott fogyasztása. 

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a türelmedhez,elég macerás egy lekvár :D

    VálaszTörlés
  2. A galagonya virágot,bogyóját én is gyűjtöm de csak teának, a lekvár elég macerás azt inkább kihagyom ! :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...