Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2022. április 11., hétfő

Illatosibolyás, túrókrémes ördögszem

Az illatos ibolya íze és illata jól illik salátákba, limonádéba és süteményekbe egyaránt. Ebben a sütiben ibolya van a túrótöltelékben is, de ott inkább csak szép, ahogy kivillannak a lila virágrészek, ibolyás ízt inkább a tetejére csorgatott ibolyás máz ad neki. A süti elkészítésére ez a lengyel blog inspirált. Akár a lengyel recept alapján is készíthető, de én kalácstésztából ördögszem módon készítettem a sütit. A mázat rá pedig a korábban már a fenyő- és a csipkbogyómáznál bevált módszerrel készítettem, csak hígabbra

Hozzávalók a tésztához: 300 g finomliszt, 2 ek cukor, 1 tojás sárgája, 1,5 dl langyos tej, 50 g vaj, 15 g élesztő, késhegynyi só + 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez és a mázhoz: 250 g túró, 2 ek. vanília pudingpor, 2 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 tojásfehérje habbá verve, csipet só, + 1 marék illatosibolya-virág apróra vágva, belekevrve a töltelékbe. A mázhoz: 1 kisebb teáscsészényi illatosibolya-virág + 2-3 ek porcukor összedarálva, 1-2 teáskanál citromlé és 1-2 teáskanálnyi habtejszín félkanalanként adagolva, folyamatosan keverve az ibolyás porcukorhoz, míg kellő keménységű máz lesz.

A tésztához az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, zsemlénél kisebb gombócokat formázunk belőlük, és újra hagyjuk kelni 20-25 percet. Majd a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kézzel ellapítjuk és egy kisebb pohárral mélyedést nyomunk a közepükbe és azonnal megtöltjük a megadott hozzávalókból összkevert túrótöltelékkel, szélüket pedig lekenjük tojással. 10-15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg a szélük aranybarna nem lesz. Ha kihűltek a sütik, rájuk csorgatjuk az ibolyamázat és friss ibolyavirágot is teszünk a tetejükre ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...