Erdei szedres, omlós pite

Omlós tészta közé sok finom gyümölcs tölthető, az erdőben gyűjtött szeder is.
Idén jó szedertermés van, így akár egy egész pite is megtölthető a véráldozattól sem mentes, aprólékos munkával gyűjtött szederrel.  

Elkészítés:

Omlós tészta:
-300 g liszt
-200 g vaj
-100 g porcukor
-1 tojás sárgája
-csipet só
-reszelt citromhéj
-vaníliás cukor
-fél csomag sütőpor

a hozzávalókat gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel összekeverjük (ha esetleg nem akar jól összeállni, túl morzsás, akkor kis tejföl tehető hozzá) majd hűtőbe tesszük egy-két órára

Töltelék:
-erdei szeder (földi szeder) annyi, amennyi legalább jó félig kitölti a tepsit, amibe szánjuk a pitét
(ha kevesebb, akkor lehet hozzá keverni más gyümölcsöt)
-cukor, más édesítés ízlés szerint
-csipet só
-1 csomag vaníliás pudingpor (1 közepes méretű tepsibe szánt töltelékbe kb. elég, nagyobb tepsibe több kell)
-reszelt citromhéj
-vanília vagy vaníliás cukor

A töltelék hozzávalóit összekeverem, majd a tésztát a tepsibe nyújtom. Ha a tepsi nagyobb, akkor 2/3-a megy az aljába, a tetejét pedig a maradék tésztát csíkokra vágva berácsozom. Ha kisebb a tepsi, akkor két részre osztva  a tészta egyik felét az aljába nyújtom, másik felét a tetejére teszem. 

Ha a töltelék túl leves, akkor egy kanál lágy zabpelyhet vagy búzadarát, rizsdarát szórok még az alsó tészta tetejére a töltelék alá, majd a szedertölteléket az alsó tésztalapon elegyengetem, majd ráteszem a felsőt vagy berácsozom. Ha a teteje nem rácsos, akkor villával alaposan megszurkálom.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sül. Ha kisült, és már valamennyit hűlt, felvágom és kiszedem tepsiből.




Megjegyzések

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andrea!

    Nagyot nevettem a "véráldozaton", amit írtál, hiszen valóban nem könnyű az erdei szeder szedése! Az a tapasztalatom, hogy ha hideg vízzel alaposan lemossuk a karokat-lábakat a szedés után, akkor kevésbé fognak viszketni. Tényleg nagyon jó idén a szedertermés, és nagyon jó ötlet a szederpite! Úgy örülök, hogy rátaláltam a blogodra! További szép nyári napokat és jó szederszedést kívánok Neked: Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a tanácsokat, megfogadom. Nagyon örülök, hogy hasznosnak látod a blogot is. Jó sütést, főzést kívánok! üdv.: Andrea

      Törlés
  3. Nagyon finom lett.. Köszönöm 💕

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések