Téli fülőke kalaprolók kirántva, majonézes alma-kovászos uborka salátával

A téli fülőke igazi téli gomba, bár szerencsére akár ősztől egész tavaszig találkozhatunk vele. Olykor nagy mennyiségben is látható kidőlt, korhadó vagy álló, beteg fatörzseken. A téli gombaszegény időszakban nagy ajándék egy gazdagon megrakott fatörzsre találni. Változatosan elkészíthető, de a legjobb oly módon, hogy kevéssé tűnjön elő a nyálkás kalapbőr nyálkája az ételben. 


Én a legjobban fűszerekkel, vajon lepirítva, pirítóson kedvelem, de kirántva is különösen finom. A nagyobb kalapok panírozhatók külön-külön, a kisebbekből fogvájóra húzva őket, kis rolókat készítettem és úgy paníroztam. Mennyei. Mellé majonézes-tejfölös alma-kovászos uborka (vizes uborka) lett a saláta.     

Elkészítés:

A gombának csak a kalapja ehető, ezért a tönköket levágtam, közben minden darabot ellenőriztem is. Bár télen kevés más gomba van, a szakácsnőnek is ébernek kell lenni, ha erdei gombáról van szó. A kalapok felszínét először egyenként folyó vízben megmostam, hogy a kalapbőrre ragadt fakorhadékot, egyebeket ne mossam be a lemezek közé, majd egy tálban még egy-kétszer az összes gombát átöblítettem. Ezután liszttel megszórva, kevés vízben próbáltam a nyálkát többé-kevésbé sikeresen a kalapokról finoman ledörzsölni, majd ismét alaposan leöblítettem az összes gombát. Az eredmény tiszta és kevéssé nyálkás gombakalapok. Ezután sózás, borsozás után a nagyobb kalapokat egyenként, a kisebbek pedig fogvájóra húzva, rolószerűen paníroztam (liszt, tojás, szemlemorzsa), majd bő olajban kisütöttem. Szerintem nagyon finom így a téli fülőke, a nyálka és a heringszag, ami nyersen olykor érezhető, így egyáltalán nem tapasztalható.   

További téli fülőkés receptek a blogon itt
A saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr!Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések