Tölgymakkliszt készítése

A tölgymakk (mindegyik hazai tölgyfaj makkja) ehető, ha kiáztatjuk belőle a keserű csersavat és megsütjük vagy megfőzzük. Nagyon régen főként mint ínségtáplálék szerepelt a táplálkozásban, és itt-ott erdei emberek, pásztorok is ették pl. parázson sütve. Új idők új szelei hatására viszont ma már az is előfordul, hogy nálunk is lehet kapni pl. távol-keleti tölgymakklisztet. Nem kell a búzaliszthez hasonlítani, nem lesz belőle szép magas kenyér, de kipróbálható. A csersav kiáztatása fontos, a csersav nagy mennyiségben mérgező. A makkot az indiánok is ették, néhol tiszta vizű patakba tették egy zsákban, és otthagyták, így áztatták ki a keserű anyagokat. 


Gyűjtése: A hazai állami erdőkben az erdészetek engedélyhez kötik a a makkok gyűjtését, főként azért, mert mint szaporítóanyagot felvásárolják, és ez esetben nem árt tudniuk, honnan származik a makk. A magánerdőkben is több helyen kifejezetten tiltják a makkgyűjtést, ezt táblákon jelzik is az erdők szélén. Védett területeken pedig természetesen nem lehet makkot sem gyűjteni, illetve természetvédelmi engedély is szükséges. Gyűjtése tehát engedéllyel vagy saját erdőben, saját birtokon lehetséges. Legelőn álló fák alatt is a tulajdonos engedélyével. Gondolva az unokákra, lehet, hogy nem árt telepíteni egy-egy tölgyfát is a kertbe, udvarba. Lassan nő, de az unokáknak már hasznosul. Egy-egy magányosan álló példány bővebben is terem. 

Az engedélykérést azért merem ajánlani, mert sok olyan tölgyesben jártam, ahol terítve van makkal az erdő alja, ropog a talpunk alatt, még a vadak sem tudják mind megenni. Úgy gondolom sokszor van bőven, így tehát nem okozhat nagy kárt, az, aki szed egy-egy kosárral. Ha valaki szeretne gyűjteni - és szabályosan - feltehetően kap engedélyt egy bizonyos mennyiségre.

Gyűjteni akkor lehet, amikor már lepotyog, akár zölden is, mert gyorsan bebarnul, beérik. Nagyon sok kukacos van, érdemes nézni a lyukakat. Gyűjtés után száraz, szellős helyen lehet érlelni, kiszárítani, hogy ne penészedjen be.  

Melyik tölgyfaj makkját gyűjtsük? Tulajdonképpen bármelyik hazai fajt. Kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, csertölgy makkja nagyobb méretű.      


Feldogozása: Az érett barna makkokat kalapáccsal feltörtem, majd az egészséges magokat bő vízben áztattam, egy-két naponta cserélve rajta a kiázó, csersavtól barnává váló keserű vizet. Ha már egyre kevéssé barna a víz, és kóstolva sem keserű a makk, akkor megszárítás vagy esetleg főzés+szárítás után lehet a magokat darálni.  


Felhasználása: diószerűen magként vagy lisztszerűen. Érdemes más liszttel vagy magőrleménnyel keverni.

házilag készített tölgymakklisztből sütött palacsinta,
a palacsinta alapanyagai: makkliszt+darált dió+ tojás+víz   
tej- és cukormentes töltelékkel paleo 

Megjegyzések

  1. Nem lehet makkot gyűjteni az erdőben....hagyjuk már ezt, ilyen még a sötét középkorban sem volt, ezt még akkor sem tiltották meg a szegényeknek.

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez a palacsinta nagyon jól néz ki! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések