Kucsmagombás, vadzöldséges, sós pite
A pitéket jól lehet díszíteni gombákkal, vadkomló hajtással és színes zöldségekkel. Nem égnek meg, persze a rövid sütési idő előny. Most sós pitével játszottam.
A sós pite hozzávalói és készítése:
- 1 hideg vaj,
- 1 tojás sárgája (a fehérje a kenéshez kell, ami marad az pedig mehet a töltelékbe)
- annyi liszt, amivel nem ragacsos és nem morzsás, jól gyúrható tésztát kapunk.
- só
A hozzávalókat összegyúrom, a lisztet fokozatosan adagalom. Gyorsan kell dolgozni vele, a vajat le szoktam reszelni, hogy minél kevésbé melegedjen fel, és ha összegyúrtam hűtőbe teszem. Amikor kész a töltelék, kb 3-4 mm vastagra nyújtva, a kis sütőtálkákba egyengettem a tészta korongokat. Elősütöttem őket, illetve kicsit szárítottam a sütőben, majd még forrón megkentem tojásfehérjével a tészta tetejét, és egy percre visszatettem a sütőbe. Így nem szívja meg magát a nedves töltelékkel.
Töltelék hozzávalói:
- vad levélzöldségek vegyesen (csalán, komlóhajtás, tyúkhúr, vadsnidling (érdes hagyma levele) és / vagy más is lehet) - összevágva úgy 2 bögrényi összesen
- fél nagyobb sárgarépa lereszelve
- főtt rizs pár kanállal (maradékhasznosítás volt)
- füstölt fetasajt kockák
- 1 tojás
- fűszerek: só, citromos bors, kakukkfű, szurokfű
A komlóhajtás-végeket, amit a piték tetejére szántam kis vízen puhára pároltam, leszűrtem. A kucsmagombákat előfőztem, lecsepegtettem. A szebb kicsiket egészben hagytam a tetejére dísznek, a többit összevágtam. Az apróra vágott vadzöldségeket és a lereszelt sárgarépát kevés zsiradékon megfonnyasztottam, hozzáadtam az apróra vágott gombát, a főtt rizst, a fűszereket, legvégén a fetasajt kockákat és egy egész tojással + a tészta maradék tojásfehérjéjével összekevertem. Belekanalaztam a pitécskékbe és dísztettem a meghagyott egész gombákkal és a komlóhajtásokkal, picit belenyomkodtam mindent a töltelékbe. Mehettek a sütőbe, úgy 15 percre, de figyeltem a tészta színét oldalt,
Óvatosság:
A cseh kucsmagomba 20 perces hőkezelést követően ehető, én még az első főzőlevét is leöntöm.
A felhasznált vadzöldségek és gombák:
- cseh kucsmagomba (Verpa bohemica)
- komlóhajtás (Humulus lupulus)
- vadsnidling (érdes hagyma levele)
- csalán (Urtica dioica)
- tyúkhúr (Stellaria media)
- kakukkfű (Thymus sp.)
kucsmagombás vadzöldségleves szintén itt a blogon |
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
Megjegyzések
Megjegyzés küldése