Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2016. június 23., csütörtök

Sárga rókagomba fűszeres mangalica zsírban

Ha túl sok a gomba....

Nekem a nem fagyasztós, nem szárítós gombatartósításról nincsenek rossz tapasztalataim. Többféle gombatartósítás az Erdőkóstoló blogon. De csak alaposan hőkezelve, tisztán dolgozva, és nem hosszú időre ajánlom ezeket, úgymint a savanyítást, a sós lében, az olajban vagy a zsírban eltevést. A konzerveket pedig hideg helyen tartom. Most a sárga rókagomba maradékát sütöttem le zsírban, fokhagymásan, borsosan, kis kolozsvári szalonna kockákkal. Más fűszerekkel is jó lehet. Alaposan el kell párolni (sütni) a gomba víztartalmát. Használható továbbkészítésre, ha zsírt leolvasztjuk és leöntjük a gombáról, vagy akár azonnali fogyasztásra, kenyérre lila hagymával. A gombák leültek az üveg aljára dermedéskor, ezért az üveg felbontásakor fel kell / lehet keverni.


itt pedig egy őszi hasonló: rizike zsírban, amiből később rizike tükörtojással készült.
itt pedig mezei szegfűgomba főtt vajban elrakva



A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...