2013. június 13., csütörtök

Fűszeres vajon párolt piruló galóca zöldséges bulgursalátával

Kicsit elhanyagoltam a blogot, de aki az Erdőkóstoló Facebook oldalát is követi, tudja, hogy ott naponta friss információkat, aktualitásokat talál, újabb és újabb növényeket, gombákat kóstolunk. Érdemes oda kattintani,  azért is mert ott már egy 3000 fő feletti közösség körében kóstolhat mindenki, így sokaktól, sok egyéb hasznos információt is kapunk a hozzászólásokban, vagy az ajánlott oldalak tekintetében. 

Most piruló galóca kóstolás következik.

A piruló galóca szerintem  az általam kedvelt  gombák egyike. Leginkább a mérgező párducgalócával lehet összetéveszteni. 
Az étek borzasztó egyszerű. Lássuk!


A gombát megszedjük vagy megkapjuk vagy megvesszük (ha nem biztos a forrás, szakértőnek megmutatjuk). Fontos bélyege, hogy bepirul sérülésnél, vágásnál a gomba. A szakácsnak is fontos ismerni a gombákat egyébként, mert van olyan faj, ami elvágva elég jól mutatja bélyegeit, mint ez is, vagy egyes fajok esetében, a még tojás alakú fiatal gombák is téveszthetők, ha nem vágjuk ketté. 

Piruló galóca. Szépek nem?
Elkészítés: 
A piruló galóca kalapok bőrét lehúztam (le kell húzni), még szárazon, mosás előtt, így gyorsan ment. Mire befejeztem, mind szépen bepirult.   
Pirulnak a kalapbőr nélküli kalapok 
Ezután összevágtam a gombát, két-három gerezd fokhagymát, egy fél csokor petrezselymet. Vaj és hidegen sajtolt napraforgó olaj (szeretem az ízét) keveréket hevítettem a serpenyőben, majd először az aprított fokhagymát, majd a gombát és a petrezselymet is beletéve, sózva, borsozva legalább 15 percig (15-20 percig kell, különben mérgező) pároltam a gombát.

Előzőleg elkészült már a saláta, amihez a bulgurt kb. egy fél órára le kell forrázni sós vízzel, majd hideggel leöntve, leszűrni. Paradicsomot, uborkát, sárgarépát vágtam apróra, és összekevertem a bulgurral. A paradicsom vágás közben keletkező leve, só és pici bors elég is volt öntetnek.

   

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ám ki, és ebben a nagy kánikulában biztos jól esne egy ilyen könnyü saláta. :-)

    Lenne egy kérésem hozzád... Beneveztem egy receptversenyre, ahol egyhetes toszkán nyaralást nyerhetnék, de szükségem lenne még egy pár szavazatra. Nem tudnál egy kis felhívást a blogodon tenni...? Remélem nem túl "pofátlan" a kérés, de szerintem mi blogosok tartsunk össze. Különösen meg mi magyarok!! ;-) Ehhez csak az oldalra kell menni, a legalsó napraforgós recept az enyém. Ott az "Abstimmen" rákattintani, kódot beírni és ennyi is volt. Vasárnapig lehet még szavazni és olyan 250 szavazat elférne még. Itt az oldal: http://www.to-toskana.de/wettbewerbe/foodie-blogger-competition-2013/

    Ha mégsem, akkor bocsi a zavarásért.

    További szép napot! Üdv,Krisz :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...