Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. június 13., csütörtök

Fűszeres vajon párolt piruló galóca zöldséges bulgursalátával

Piruló galócát ritkán készítek magában. Ez egy ritka alkalom. Fontos tudni erről a gombáról, hogy 20 perc hőkezelés után ehető gomba. Sokan kedvelik, mások kevéssé.   A gomba fontos bélyege, hogy sérülésnél, vágásnál bepirul. A szakácsnak is fontos ismerni a gombákat, és ez a faj feldolgozáskor is jól mutatja bélyegeit. Én a piruló galóca kalapok bőrét lehúzom szárazon, gyorsan megy és mosni sem kell vagy kevésbé kell. Mire befejezem, mind szépen bepirul.   

Piruló galóca. Szépek nem?
Pirulnak a kalapbőr nélküli kalapok 
Ezután összevágtam a gombát, két-három gerezd fokhagymát, egy fél csokor petrezselymet. Vaj és hidegen sajtolt napraforgó olaj keveréket hevítettem a serpenyőben, majd először az aprított fokhagymát, majd a gombát és a petrezselymet is beletéve, sózva, borsozva 15 percig pároltam, majd zsírjára pirítottam fedő nélkül (ez a gombafaj 20 perc hőkezelést igényel, különben mérgező).

Előzőleg elkészült már a saláta, amihez a bulgurt egy fél órára le kell forrázni sós vízzel, majd hideggel leöntve, leszűrni. Paradicsomot, uborkát, sárgarépát vágtam apróra, és összekevertem a bulgurral. A paradicsom vágás közben keletkező leve, só és pici bors elég is volt öntetnek.

 


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal 

A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ám ki, és ebben a nagy kánikulában biztos jól esne egy ilyen könnyü saláta. :-)

    Lenne egy kérésem hozzád... Beneveztem egy receptversenyre, ahol egyhetes toszkán nyaralást nyerhetnék, de szükségem lenne még egy pár szavazatra. Nem tudnál egy kis felhívást a blogodon tenni...? Remélem nem túl "pofátlan" a kérés, de szerintem mi blogosok tartsunk össze. Különösen meg mi magyarok!! ;-) Ehhez csak az oldalra kell menni, a legalsó napraforgós recept az enyém. Ott az "Abstimmen" rákattintani, kódot beírni és ennyi is volt. Vasárnapig lehet még szavazni és olyan 250 szavazat elférne még. Itt az oldal: http://www.to-toskana.de/wettbewerbe/foodie-blogger-competition-2013/

    Ha mégsem, akkor bocsi a zavarásért.

    További szép napot! Üdv,Krisz :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...