Paleo az erdőből - Vadnövényes és erdei gombás ételek paleo diéta módon

Bár azt gondolná az ember vadnövényeket enni, na, ez az igazi paleo, hiszen mi mást evett volna az ősember. Mégis vannak kivételek, a mai paleo étkezés egy szigorú diéta, így vannak tiltott anyagok pl. lektinek, szaponinok, oxálsav, magas szénhidráttartalom, ami vadnövényekben is lehet, így az ilyeneket a paleo diéta szigorától függően mellőzni ajánlott, de legalábbis mértékkel szabad fogyasztani (bár ez a normál étrend esetében is áll). Még nem tudok minden ehető vad növényfajról mindent paleo szemüveggel nézve, de igyekszem utánanézni, az egyes fajok hogyan használhatók paelo fogásként, alapanyagként. Ám úgy tűnik a legtöbb vadnövény-fajjal és vadon növő, ehető gombával semmi gond a paleo étrendben. További előnyök pedig: a vad alapanyagok egészséges mozgással szerezhetők be, bioélelmiszernek minősíthetők, persze a gyűjtés szabályait, törvényeit betartva. Erdei gombák fogyasztásakor ajánlott figyelembe venni, hogy a gombákból sokat nem ajánlott enni, mert nehezebben emészthetők, és vannak köztük olyan ehető taplófélék (pl. sárga gévagomba), melyekre ez különösen érvényes. A csak hosszabb idejű hőkezeléssel fogyasztható fajoknál pedig a hőkezelés nem mellőzhető.

Vadnövényes és erdei gombás próbálkozásaim, melyek a paleo étrendbe illeszthetők szerintem, az alábbiak. Ötletadónak szánom:

Júdásfüle gombás zöldségleves, reszelt gyökérzöldségekkel,
sült tojáskocka betéttel 
Júdásfülgombás csalánleves, újhagyma zöldje, petrezselyem,
medvehagyma zöld termése, fokhagyma, bazsalikom, őrölt fekete bors,
sült tojásbetét. A leves íze mennyei.
a fenti leves alapanyagai: júdásfüle gomba, petrezselyem,
újhagyma zöldje, medvehagyma zöld termése, csalán leforrázva, kicsavarva
 + tojás
hasonló leves sárga gévagombával, de ebben minden alapanyag vad
(csalán, komlóhajtás, sárga gévagomba, medvehagyma zöld termése)
kivéve persze a zsír és a só. Ez a leves is nagyon finom.
csalános, gombás zöldbabos egytálétel
Benne csalán frissen szedve, blansírozva, savanyított, 
ősszel gyűjtött csoportos tuskógomba kalapok, és saját konzervből 
sárga színű zöldbab (mint hüvelyes, a zöldbab kompromisszum lehet 
a paleoban) (bővebben)
szezonális vadzöldségek, főként podagrafű, medvehagyma levél és zöld
termés, hajdina-köles köretben és körettel, sült karajjal. (A hajdina és a köles
gluténmenetes, de magas szénhidráttartalmuk miatt a szigorú paleoban
nem ajánlott)
Párolt komlóhajtás, tojásrántotta házi tojásból és zsenge hárslevél saláta
hagymaszagú kányazsombor levéllel és virággal, cickafark levéllel
Pirított fűszeres zellerkarikák, tükörtojás, párolt komlóhajtás,
sült medvehagyma levelek, sült kolozsvári szalonna kockákkal,
tüdőfű virággal
párolt komlóhajtás felvert lepényszerűen sült tojásban (bővebben)
tavaszi saláta ibolyával, benne: salátalevelek,
reszelt alma, és reszelt kerekrépa, savanyú káposzta,
reszelt citromhéj
csalános csirkemájpástétom.
Üvegesre pirított vöröshagyma,
fokhagyma és / vagy medvehagyma levél 
leforrázott kicsavart, apróra vágott sok csalánhajtás, 
apróra vágott csirkemáj, mangalica vagy libazsírban
(a képen a kenyérlepény nem paleo)
Zsenge bükkleveles tojássaláta, pitypanggal köményes öntettel, retekkel
bővebben itt
Komlóhajtás, podagrafű, csalán leves almával, reszelt
sárgarépával bővebben itt
svéd gombasaláta vargányából rukkolával, savanyú uborkával
vadzöldséges almasalátával, főtt tojással (bővebben)
galambgombák mezei csiperke és pici pöfetegek,
összepirítva zsályásan, zöld citrommal, szőlőszemekkel,
reszelt citromhéjjal, citromborssal
sárga gévagomba tojással, hagymával
házilag készített tölgymakklisztből sütött palacsinta,
makkliszt+darált dió+ tojás+víz   
tej- és cukormentes töltelékkel paleo 
pirított erdei gombák, kerekrépa salátával tükörtojással, vadsnidlinggel
bővebben
Csalánnal, párolt gyökérzöldségekkel, főtt tojással töltött dagadó
júdásfülegomba, csalán, hajdina körettel, salátával, retekkel
(a hajdina gluténmentes, de szigorú paleoban nem ajánlott szénhidrát)

Fagyi vadgyümölcsből és banánból főzés és fagyigép
nélkül
 (paleo a tejszínmentes változat)

Színes erdei gomba saláta ide kattintva bővebben
(kifli nélkül paleo)

Fűszeres vajon párolt tölgyfa érdestinóru,
kölessel, csípős koktélparadicsom salátával
ide kattintva
(más gombával és más körettel is készíthető,
a köles gluténmentes, de magas szénhidráttartalmú)
Diós, almás vérfűsaláta ide kattintva bővebben
Vadzöldséges klorofillkoktél ide kattitva bővebben

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

  1. Most fedeztem föl!!!! Mélységes tiszteletem, nagyrabecsülésem ezért a kincset érő munkáért. Miért nem kapott ez nagyobb reklámot, híradást???? A gombák csodálatos világa például nagyon érdekel.....de sorolhatnám még tovább is. Szóval nagyon örülök, hogy rátaláltam az "ERDŐKÓSTOLÓRA" !!!! GRATULÁLOK! Üdvözlettel: Teréz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rézi! Én is nagyon örülök és nagyon köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések