Gévagomba konzerválás és madársóskás, papsajtmályvás, citromfüves gévagomba saláta és szendvics

A kucsmagomba után némi gombaszünet következett, de most már végre újra elkezdődött a tavaszi gombaszezon. Először gévagombát sikerült gyűjteni.

Fontos: a gévagomba 20 perc hőkezelést (főzést, sütést) igényel. 


A fenti konzerválásra is rátérek hamarosan, de előbb egy kis gévagombapörkölt túrós galuskával és podagrafű salátával, majd egy kis rántott gévagomba.

A pörkölt hagyományosan készül, annyi extrasággal, hogy egy löttyintésnyi tejet öntöttem a pörkölthöz főzés közben, hogy a gomba savasságát semlegesítse. Mikor megfőtt, kevés tejfölös habarást kapott. Túrós galuskával, de mással is nagyon finom. A podagrafű saláta is finom, jellegzetes fűszeres ízű növény, így egy kis ecetes öntet elég volt rá. (A podagrafűről itt bővebben)


A rántott gévagomba is hagyományosan, panírozással és olajban sütéssel készült. Ennek előkészítésében kell pici trükk. Én tejbe áztatom pár órára, akár fokhagymás tejbe is lehet, hogy a gomba savassága mérséklődjön. Nagyon finom, akár a csirkehús.


És akkor a konzervről: Gombakonzervet már nem először készítek (kucsmagomba eltevés itt,  gombasavanyú vegyes erdei gombából pedig itt), így remélem ez is el fog állni.
e bejegyzés óta még egyszerűsítettem, rögtön az üvegben készítem, így biztosan nem fertőződik be semmivel nem kell mosogatni sokat és nagyon egyszerű is: .gévagombakonzerv rögtön az üvegben készítve
A gombát alaposan megtisztítottam, majd felvágtam kis csíkokra. Sós, fűszeres (a 3 kis üveghez 1 csapott evőkanál bazsalikom, 2 babérlevél, kávéskanálnyi egész bors, 3 duci gerezd fokhagyma) lében megfőztem a gombát, majd előzetesen kifőzött üvegekbe tettem még forrón, lével együtt, és szintén kifőzött tetőkkel lezártam. Majd visszatettem a teli üvegeket a forró vízbe, kb félig vízbe állítva, és 10 percet újraforaltam. Másnap a forralást újra megismételtem.  

Volt egy kevés gomba, ami nem fért az üvegekbe abból egy gyors saláta készült zöldekkel, mégpedig madársóskával, citromfűvel, pár pitypanglevéllel és papsajt mályva levéllel. Mellé főtt tojással. A madársóska savanyúsága és a citromfű fűszeres íze mellé nem kellett igazi fűszeres öntet, így csak egy natúr joghurttal öntöttem le. Jól esett!

Madársóska (Oxalis) hazai fajok mindegyikének levele,
virága ehető, de vegyük figyelembe, hogy oxálsavat
tartalmaz, ezért csak keveset belőle

A mályvák levele, hajtása, virága, termése ehető.
Bemutatásuk, óvatossági szempontok is bővebben ITT.

Ez a végeredmény, konzerv és gévagomba saláta
idény vadzöldekkel.

Gévagombás szendvics

ez volt a zsákmány

Megjegyzések

  1. Nagyszerű ötlet, ha legközelebb "túlteng" a gívagomba, meg fogom próbálni a tartósítást (és nem a mélyhűtőbe teszem).
    A papsajtot és a madársóskát is ismerem még vasi (Sárvár) koromból, de itt pécs környékén, sőt még Szatinán sem láttam, pedig ott aztán vannak szabad rétek :)
    Ezután majd igyekszem jobban figyelni :)
    Szép napot és köszönöm a jó receptet:
    Györgyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is teszek még el, mert az egyik már el is fogyott. Remélem találsz mályvát.

      Törlés
  2. Bár tavaly már mi is ettük a gévagombát rántva, köszönöm a további hiperszuper ötleteket! Én továbbra is csak csodállak ezért a hatalmas tudásért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, és ajánlom ezt a gombát, én szeretem nagyon!

      Törlés
  3. Mi is szeretjük. Most a bodzás-szamóca lekvároddal próbálkozom éppen. Az előbb tettem el a bodzavirágokat a citromos lébe. Apropó, a stabarkot lehet kapni biobolton kívül máshol is? Te hol szoktad beszerezni? Eddig még csak a hagyományos befőző cukrokat használtam. De örülnék, ha kiválthatnám őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A stabark szerintem országos forgalmazású, én bioboltban veszem, ha nincs éppen, akkor pár napon belül rendelnek kérésre. Szerintem ezt máshol is megteszik.

      Törlés
  4. Mi erdélyben ugy tudjuk amit már ki is próbáltunk hogy az aszmás betegeken sokat segijt a fenyőfa szörp Jo hatással van.A bodza szörphöz mindig vad mentát Teszünk az nagyon feldobja

    VálaszTörlés
  5. A konzerv savanyúságnak jó?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések