Gyékénylevél salátaként - podagrafüves madársóskás, medvehagyma bogyós gyékény saláta
A széleslevelű gyékény (Typha latifolia) (aminek ugye buzogánya lesz majd, most még nincs) sokfelé előfordul a legalább kicsit mozgó vizű tavakban, csatornákban, mocsarakban. Régebben, amikor még folyóink mentén szinte összefüggő mocsár és lápvilág volt még több volt belőle, így az emberek igen sok mindenre használták. S mivel ehető, ették is természetesen. Országszerte a gyöktörzsét ették ősztől tavaszig, főképp sütve vagy főzve, szárítva, lisztnek ledarálva is. A sárközi és a kopácsi halászok azonban a fiatal hajtásból salátát készítettek.
![]() |
A gyékény (Typha latifolia) levelek megbújó, alsó fehéres része ehető |
De hol is van a gyékény fiatal hajtása? Hát elrejtve. A levelek felső vége a legöregebb, a legfiatalabb részek a levelek legalja, ott ahol nő a levél. Tehát a középső leveleket kihúzva a többi levél közül, jutunk hozzá a friss hajtáshoz. Ez a fotókon a még világoszöld, szinte fehér, puha, lédús levélrész. Szerintem semleges, jó ízű, jól fűszerezhető egy finom öntettel vagy más fűszeres ízű növénnyel keverve.
Amivel én most kevertem:
podagrafű - borsos fűszeres ízű
madársóska - savanykás ízű
pici medvehagyma zöld termés - fokhagyma, ill. medvehagyma ízű
öntet: ecetes-édesítős egyszerű öntet
![]() |
gyékényhajtás vágva (fehér) |
és a végeredmény, de sokféleképpen készíthető még,
csak fantázia kérdése:
![]() |
gyékénysaláta |
Elég jól néz ki, valamelyik nap letesztelem:)
VálaszTörlésKíváncsi vagyok az eredményre.
TörlésNem hallottam még, hogy a nád levele ehető. Van is a környékünkön,megnézem tudok-e szedni:-)
VálaszTörlésEhető a nádé is, de ez itt gyékény! Jó kóstolgatást, remélem megnyeri tetszésetek!
TörlésÉn nem ismerem ennyire a növényeket, csak a kimondottan gyógyító hatásúakat. De jó ezekről tudni legalább.
VálaszTörlés