A nem ehető szamóca


Díszszamóca- indiai pimpó (Duchesnea indica)

Sokfelé elszaporodott parkokban, gyepekben. A fűnyírást is jól elviseli. 
Termését egyes források enyhén mérgezőnek jelzik, íze sem túl jó. Ehetőségéről tehát megoszlanak a vélemények. 

Felismerése:
Termése nem lefelé lóg, hanem felfelé áll. 
A termés alatt a csészeleveken kívül egy jellegzetes murvalevél kör is van.

Virága sárga
Levelei nagyon hasonlítanak az eperlevelekre

A hazai vadon termő szamócák bemutatása képpel IDE kattintva olvasható






Megjegyzések

  1. Köszi, nem is tudtam, hogy mérgező szamóca is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem tudtam, pedig van Csepelen a kertben. Köszi szépen.

      Törlés
    2. Nem mérgező, csak egyszerűen rossz ízű.

      Törlés
    3. Én meg kostoltam és édes volt😅

      Törlés
  2. Mondjuk egyáltalán nem jó ízű, úgyhogy csak egy kóstolásig jut vele az ember :) Mennyire mérgező, mit kell tudni róla?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem teljesen világos számomra, milyen mérgező hatása van. Van, ahol azt írják csak, hogy mérgező, van ahol azt, hogy emésztési problémákat okoz. Van ahol azt írják, ehető, de nem túl finom. Én óvatos vagyok, inkább nem ajánlom. Ha sikerül többet megtudnom róla, közzé teszem. Gyógynövényként is használják egyébként.

      Törlés
    2. Az én kertemben is van, de szoktam szemezni igaz irtom mivel nagyon apró a szeme ..Gyerek koromban olyan hejen laktunk ahol boltban nem volt gyümölcs , így amikor nőtt afán például a kajszi barack,nem volt érett és mi gyerekként ettük,mondták a szülők vérhast kaptok tőle de nem lett semmi bajunk , igaz nem jártak a permetező gépek, még a levegőbe is....












      Törlés
    3. én most fedeztem fel a kertben, eddig azt hittem,hogy erdei szamóca,mert hogy az is van az udvaron a kerítés mellett, de láttam, hogy a virága sárga és a gyümölcs íze rossz. épp most néztem meg, hogy mi ez.

      Törlés
  3. Szia! Anyumék kertjében is elszaporodott ez az eper. Az lehetséges, hogy az ehető fajta vadult el? Mert éppen azon a helyen nőnek ezek, ahol korábban az ehető eper volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem hiszem hogy a mi földieprünk szaporodott el anyukádéknál. De te is meg tudod állapítani. Ha sárga virágú, ötös levélkéjű és nem hármasan összetett, és termése felfelé áll, nem lefelé lóg, akkor a nem ehető díszeper az.

      Törlés
    2. Kedves Lizi! Még azt tudom elképzelni, hogy egyik vadon élő hazai eper szaporodott el a kertetekben. Ha esetleg a kert erdő vagy természetes gyepek mellett van, akkor beköltözhetett a csattogó szamóca. Ez fehér virágú, amikor leszakítjuk a termést a csészelevélről akkor aprót csattan. Finom nagyon, mint minden vadon élő igazi szamóca!

      Törlés
    3. Kedves Lizi! Még azt tudom elképzelni, hogy egyik vadon élő hazai eper szaporodott el a kertetekben. Ha esetleg a kert erdő vagy természetes gyepek mellett van, akkor beköltözhetett a csattogó szamóca. Ez fehér virágú, amikor leszakítjuk a termést a csészelevélről akkor aprót csattan. Finom nagyon, mint minden vadon élő igazi szamóca!

      Törlés
    4. A hármas vs ötös levélke megjegyzés nem igaz. Az indiai szamócának/pimpónak is pont ugyanúgy hámas a levele sajnos.

      Törlés
  4. Sziasztok nekem sikerült tegnap megennem egy szemet ebből a növényből. Sajnos vannak hatásai mint például hasmenés,hányinger de ezek a tünetek elviselhetők csak nem szabad rá kb 12 óráig enni mert úgyis visszajön

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. semmi karos hatasa nincs, egyszerüen izetlen. Van ilyen nö is

      Törlés
    2. Elsőre szamócának néztem és meg is ettem, kifejezetten poshadt íze volt, de nem lett tőle semmi bajom, nyilván egyéni érzékenység kérdése is.

      Törlés
    3. Elsőre szamócának néztem és meg is ettem, kifejezetten poshadt íze volt, de nem lett tőle semmi bajom, nyilván egyéni érzékenység kérdése is.

      Törlés
    4. azért a bajhoz sokat kell enni, még érzékenység esetén is :)

      Törlés
  5. Jézusom! Ennyi "sületlenséget" összehordani! Éretten teljesen olyan az íze, mint a kertben termesztettnek. Igen, ha út mellett szeded, mérgező lehet, de nem maga a termés, hanem ami rárakódik, de akkor a saját mérgünk áldozatai leszünk, nem az eperé. Ma is ettem vagy két marékkal, de már hetek óta "szüretelem" meg minden évben és még mindig élek. Nagy mennyiségben hasmenést okozhat, mint sok más gyümölcs, a nagyszüleim korában ezért hívták f@sókának, de ennyi. Ki kellene menni a panelből... vagy legalább wikipediát olvasni idióta blogok helyett :D :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. névtelen! sokfélék vagyunk, és nem egyformán hatnak az ilyen gyümölcsök. Nekem pl. megárt, és másnak is van ilyen tapasztalata, így nem hiszem, hogy idióta vagyok, ha óvatosságra intek.

      Törlés
  6. "Semmi káros hatása nincs". Igen. Kis unokámmal egy közeli parkos bekerített részen találtunk rá pár éve....Ő még csak 3 éves volt. Rendszeresen jártunk oda, szemezgettük, de nem túl sokat, mert valahogy egy idő után jelezte a kis gyümölcs, hogy "elég"...Soha semmi problémánk nem volt...ahogyan én is tudom, nagyobb mennyiségben esetleg hasmenés. Ami ugye nem is árt néha - sőt, tisztító hatása van a mai ember agyongyötört emésztési rendszerére....

    VálaszTörlés
  7. Rendkívül hasonlít a vad eperre. A vad eper (v. erdei szamóca) ehető és finom.
    Hogyan különböztethetőek meg egymástól:
    --------Erdei szamóca-------Indiai szamóca
    levél:__világos zöld_______sötétebb zöld
    virág:____fehér____________sárga
    termés:___lefelé hajlik____általában felfelé áll

    Indiai szamóca (vagy hamis eper): Nagy mennyiségben enyhén mérgező, hashajtó hatású, de fogyasztható, de mivel íze nincs sok, ritkán eszik. Gyógynövényként tartják számon. Levelét összezúzzák és bőrbetegségekre alkalmazzák. Ekcéma kezelésére.

    VálaszTörlés
  8. Bennevagyok egy amerikai "erdőkóstoló" Facebook csoportban. Ott mindenki állítja, hogy ehető ez az ízetlen szamóca, gyerekkoruk óta eszik. Amikor beírtam, hogy én úgy tudom, hogy mérgező, mindenki cáfolta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségükre! Nekem viszont kötelességem leírni, ha van olyan forrás is ami szerint enyhén mérgező.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések