Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. március 28., kedd

Csalános tészta

A csalán tésztába gyúrva is használható, amit szép zöldre fest, és a szín főzés után is elég jól megmarad. 


A csalánhajtásokat megmosva forró vízbe tettem pár perce, majd jeges vízbe szedtem ki. Alaposan kicsavarva apróra vágtam, majd botmixerrel pépesítettem, amihez aztán hozzáadtam kevés olajat és a tésztába szánt tojásokat, és ezekkel is összemixeltem. Ezután 1 tojás / 10 dkg liszt mennyiségben gyúrtam a tésztát. A csalán mennyisége a szín erősségét befolyásolja, nincs szigorúan megszabva, de kb. maximum a tészta negyedénél-ötödénél több azért ne legyen térfogatra. Sót is lehet a tésztába tenni, de én nem szoktam, úgy tanultam, hogy elég a főző vízben sózni. Sodrófával nyújtottam, vágtam és spagetti-szerűre sodortam (legalábbis egy részét), a többi szélesmetéltként végezte.    A vadnövény- és gombagyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt

6 megjegyzés:

 1. Érdeklődnék, hogy milyen ízt kap a tészta a csalántól?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mondhatnám, hogy csalánízt :) de frissen kifőzve ez nem volt hangsúlyos, a megszárított tésztánál kicsit halízszerű lett. A tésztaszósz fűszereivel azonban finom volt.

   Törlés
  2. Köszi. Valami zöld íz szerűségre gondoltam. Mindenesetre a színe nagyon sokat ígérő :)

   Törlés
  3. Frissen, nyersen lehet zöld íze, de úgy vannak hátrányai is :)

   Törlés
  4. mármint nem a tésztának nyersen, hanem a csalánnak nyersen

   Törlés
  5. mármint nem a tésztának nyersen, hanem a csalánnak nyersen

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...