Csalános tészta
A csalán tésztába gyúrva is használható, amit szép zöldre fest, és a szín főzés után is elég jól megmarad.
A csalánhajtásokat megmosva forró vízbe tettem pár perce, majd jeges vízbe szedtem ki. Alaposan kicsavarva apróra vágtam, majd botmixerrel pépesítettem, amihez aztán hozzáadtam kevés olajat és a tésztába szánt tojásokat, és ezekkel is összemixeltem. Ezután 1 tojás / 10 dkg liszt mennyiségben gyúrtam a tésztát. A csalán mennyisége a szín erősségét befolyásolja, nincs szigorúan megszabva, de kb. maximum a tészta negyedénél-ötödénél több azért ne legyen térfogatra. Sót is lehet a tésztába tenni, de én nem szoktam, úgy tanultam, hogy elég a főző vízben sózni. Sodrófával nyújtottam, vágtam és spagetti-szerűre sodortam (legalábbis egy részét), a többi szélesmetéltként végezte.
A vadnövény- és gombagyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt
Érdeklődnék, hogy milyen ízt kap a tészta a csalántól?
VálaszTörlésMondhatnám, hogy csalánízt :) de frissen kifőzve ez nem volt hangsúlyos, a megszárított tésztánál kicsit halízszerű lett. A tésztaszósz fűszereivel azonban finom volt.
TörlésKöszi. Valami zöld íz szerűségre gondoltam. Mindenesetre a színe nagyon sokat ígérő :)
TörlésFrissen, nyersen lehet zöld íze, de úgy vannak hátrányai is :)
Törlésmármint nem a tésztának nyersen, hanem a csalánnak nyersen
Törlésmármint nem a tésztának nyersen, hanem a csalánnak nyersen
TörlésAzt szeretném kérdezni, hogy esetleg zabliszttel vagy más glutenmentessel is működik e a recept.
VálaszTörlés