Csalánkonzerv színesen

A csípős csalán minden túlzás nélkül a legértékesebb levélzöldségek egyike, de abban biztosan a legelső, hogy a legjobban és mindenki számára elérhető, gyakori erdei- és gyomnövény. Tápláléknak kizárólag pár leveles csúcshajtásának gyűjtését ajánlom, mert az öreg csalán keserű, rosszabb ízű, un. cisztolitkristályai pedig irritálhatják a vesét. A legjobb tavasztól mindig leszedni az 5-10 cm-es hajtáscsúcs leveleit, így újrahajt, és újra lesz fiatal, friss csalánunk. Akinek nincs kéznél naponta a csalánforrás, és picit betárolna, annak bátran ajánlom akárcsak rövidtávú konzerválását is. Lehet paprikával vagy anélkül is ugyanígy. Hosszú távon felesleges konzerválni, hiszen rövid időszakokat kivéve szinte folyamatosan rendkezésre áll friss állapotban. Nekem inkább az elfoglalt napokon segít a vacsora vagy a munkahelyi ebéd gyors megoldásában. Hasonló levélzöldsg konzervlások ITT és ITT még. 

csalánkonzerv színes paprikákkal

A csalán előkészítése főzéshez: A gyűjtött csalánhajtásokat megmosom, majd lobogó, forró vízbe dobom. Bő vízbe, hogy ne hűtse le a zöldség a vizet, és egy konyhai csipesszel átforgatom a csalánt, hogy mindenhol érje a forró víz. 1(-2) percig hagyom a forrni, majd a csipesszel jeges vagy legalább jó hideg vízbe szedem ki. Abban is átforgatom, majd kicsavarom, ezután kezdek belőle főzni. Ilyenkor már nem csíp, csodás, üdébb színe lesz, és az íze is jobb. A forrázó vizet lehet használni teaként vagy szoba- és kerti növények locsolására. 
 
csalángombóc - a főzésre előkészített csalán 

Csalánkonzerv készítése: Semmi extra, csak egy sűrű, jó ízűen fűszerezett csalánleves, amit hőkezeltemkuktában dunsztolva és emellett is hűtőben tartom, 7 fok alatt. 

Hozzávalók kb. 100 g csalánhoz1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 nagyobb, élénk színű paprika apró kockákra vágva, fűszerek, víz. 

Fűszerezés: só, őrölt fekete bors, kicsi őrölt kömény és szurokfű, friss lestyánlevelek apróra vágva. Kevés citromos kakukkfüvet is tettem még bele, esetleg szerecsndió. De a fűszerezés ízlés kérdése, másképp is finom lehet. Most már hosszú időre visszatekintő csalánfőzés után mondom, hogy a csalán is ad egy jellegzetes finom ízt a leveseknek, ezt nevesíteni nem tudom, de ez nem a csalántea íze, az biztos. Ebben a konzervben a paprikakockák íze plusz finom íz lesz, de van, hogy csak csalánt teszek el és az is kellemes ízű.

Elkészítés:  A hagymákat apróra vágva, kis zsiradékon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam az összevágott csalánt, azt is kicsit átforgattam a hagymás alappal, ezután felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. A sűrű levest szinte készre főztem, közben elég sok sárga és piros színű paprikakockát adtam hozzá. Ezekkel is még főztem egy darabig, majd csírátlanított üvegekbe töltve, lezárva, kuktába tettem félig vízbe állítva a lezárt üvegeket és 15 percig forralva dunsztoltam, majd a kuktában hagytam kihűlni az üvegeket. 

színes paprikás csalánkonzerv készül

csalán + egyéb tavaszi levélzöldek hasonlóképp
konzerválva
sokféle csalános van már a blogon itt megnézhető


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések