Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2016. augusztus 3., szerda

Mogyoróbundás vargánya bazsalikomos paradicsomsalátával, hajdinával

Vargánya szezon lett, jó idő van ehhez, párás, fülledt meleg. 


A vargányát kb. 3-mm es vastagabb szeletekre vágtam, hogy gomba forma megmaradjon, hosszában, majd sóztam, borsoztam, pici bazsalikomot és szurokfüvet is szórtam rájuk, és a felvert tojásba majd a durvára darált magokba (földimogyoró és kevés mandula volt) forgatva, forró zsiradékban kisütöttem. 

Saláta: apró kockákra vágott paradicsom, kevés zöldpaprika, friss, apróra vágott bazsalikomlevelek, pici reszelt fokhagyma, só, egész pici, őrölt fekete bors. Öntet nem kell, a paradicsom leve a fűszerekkel elég. Tálaláskor pár db apró kocka füstölt sajtot szórtam még a tetejére. 

Hajdinaköret: a hajdinát háromszoros mennyiségű sós vízben, csipet őrölt babérlevéllel fűszerezve felforraltam, majd lefedve állni hagytam. Amikor megduzzadt, pici, frissen reszelt fokhagymával ízesítettem. 



A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...