Tavaszi virágzás ... tányéron, természetben
Sok tavaszi virág az erdőkben, réteken vagy a kertben finom, ehető és nem mellesleg szépen díszít is, így egyedivé, különlegessé teheti a tányérunkat, mosolygóssá  a napunkat.
Az illatos ibolya (Viola odorata) édességben, szirupban, szörpben, 
salátában, jégkockában, ecetben egyaránt helytáll:
Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!
|  | 
| ibolyás palacsinta | 
|  | 
| Ibolyás jégkocka (alkotás és fotó: Rajkay Irén) | 
|  | 
| ibolyás saláta almás savanyú káposztás, vörös lencsés, erdei levélzöldekkel | 
Mogyoróbarka (Corylus avellana):
|  | 
| csokis mogyoróbarka (kép forrása: Slényje) | 
Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) virágai szép díszek lehetnek: 
|  | 
| kép forrása: Slényje | 
Virágos kőris (Fraxinus ornus) tavasszal bőven hozza virágait, illata is csodás. 
virágairól nem tudok, hogy használták volna, mediterrán országokban azonban nedvét csapolják, nálunk klimatikus okok miatt ez nem lehetséges: 
Galagonyák (Crataegus fajok) virágos hajtásából tea, limonádé készíthető, 
fiatal hajtások ehetők:
|  | 
| galagonya-limonádé | 
Salátaboglárka  (Ranunculus ficaria) virága ehető étel-, ital- salátadísz:
Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) virága ehető, csípős ízű ételdísz:
|  | 
| kucsmás rizottó kányazsombor virággal, erdei zöldekkel | 
Gyümölcsfák virága szép dísz, ehetők, ha nem keserű az ízük:
|  | 
| Erdei-mezei zöldes klorofill koktél cseresznye virággal | 
Virágos, színes szendvicsek
(Forrás: Biobia-Porta-Pajtaszálló pajtaszálló Mecsek Ökocsali):
Juharvirágos (Acer) lekváros kenyér, mézes kenyér (Biobia-Porta-Pajtaszálló):
Százszorszép (Bellis perennis) virága ehető, bimbója savanyítható:
|  | 
| pongyola pitypang és százszorszép bimbók sós-savanyú kaprinak készíthetők: | 
Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) virága ehető, sokféle módon használják:
|  | 
| Pitypangszirmos vaj (kép forrása: Slényje) | 
Júdásfa (Cercis siliquastrum) virága ehető, savanykás és szépen díszít:
fenyővirág, fenyő pollen (igazi fenyőké) pl. lucfenyőé ehető: 
|  | 
| fotó forrása | 
Vad szamócák (Fragaria) hagyjuk meg termésnek :)
Madársóskák (Oxalis) erdei és kertiek is levelük, viráguk is mértékkel ehető:
|  | 
| Fotó: Szilágyi Péter | 
Árvacsalánok (Lamium purpureum, L. album, L. maculatum)
fehér és piros virágúak virág és fiatal levél ehető:
|  | 
| Fotó forrása | 
Közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) fiatal levél és virág is ehető:
vad kakukkfüvek (Thymus) virágai, salátadíszként finomak is:





















Annyira gyönyörűek a jégbe zárt ibolyák!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésigen, szépek!
TörlésAz egész bejegyzés nagyon guszta, új ötletekre invitál és persze hív ki a szabadba gyűjteni! :-)
VálaszTörlésköszönöm, akkor ki a szabadba! :)
TörlésA salátaboglárka levelét eddig csak virágzás előtt szedtem, virágját meg soha. Most meg azt látom, a virágja is ehető. Mi a helyzet ? Mikor nem jó, mit nem jó enni/szedni ?
VálaszTörlésaz öreg növényi rész nem jó, a virág fiatal
Törlés