Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2015. május 11., hétfő

Tavaszi virágzás ... tányéron, természetben

Sok tavaszi virág az erdőkben, réteken vagy a kertben finom, ehető és nem mellesleg szépen díszít is, így egyedivé, különlegessé teheti a tányérunkat, mosolygóssá  a napunkat.

Az illatos ibolya (Viola odorata) édességben, szirupban, szörpben, 
salátában, jégkockában, ecetben egyaránt helytáll:

ibolyás palacsinta
Ibolyás jégkocka (alkotás és fotó: Rajkay Irén) 
ibolyás saláta
almás savanyú káposztás, vörös lencsés, erdei levélzöldekkel

Mogyoróbarka (Corylus avellana):
csokis mogyoróbarka (kép forrása: Slényje)

Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) virágai szép díszek lehetnek: 
  

kép forrása: Slényje

Virágos kőris (Fraxinus ornus) tavasszal bőven hozza virágait, illata is csodás. 
virágairól nem tudok, hogy használták volna, mediterrán országokban azonban nedvét csapolják, nálunk klimatikus okok miatt ez nem lehetséges: 


Galagonyák (Crataegus fajok) virágos hajtásából tea, limonádé készíthető, 
fiatal hajtások ehetők:

galagonya-limonádé

Salátaboglárka  (Ranunculus ficaria) virága ehető étel-, ital- salátadísz:



Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) virága ehető, csípős ízű ételdísz:
kucsmás rizottó kányazsombor virággal, erdei zöldekkel

Gyümölcsfák virága szép dísz, ehetők, ha nem keserű az ízük:

Erdei-mezei zöldes klorofill koktél cseresznye virággal

Virágos, színes szendvicsek

Juharvirágos (Acer) lekváros kenyér, mézes kenyér (Biobia-Porta-Pajtaszálló):


Százszorszép (Bellis perennis) virága ehető, bimbója savanyítható:


pongyola pitypang és százszorszép bimbók
sós-savanyú kaprinak készíthetők: 


Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) virága ehető, sokféle módon használják:

Pitypangszirmos vaj (kép forrása: Slényje)

Júdásfa (Cercis siliquastrum) virága ehető, savanykás és szépen díszít:


fenyővirág, fenyő pollen (igazi fenyőké) pl. lucfenyőé ehető: 
 fotó forrása

Vad szamócák (Fragaria) hagyjuk meg termésnek :)
 

Madársóskák (Oxalis) erdei és kertiek is levelük, viráguk is mértékkel ehető:
Fotó: Szilágyi Péter

Árvacsalánok (Lamium purpureum, L. album, L. maculatum) 
fehér és piros virágúak virág és fiatal levél ehető:

Fotó forrása

Közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) fiatal levél és virág is ehető:

vad kakukkfüvek (Thymus) virágai, salátadíszként finomak is:


6 megjegyzés:

  1. Annyira gyönyörűek a jégbe zárt ibolyák!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Az egész bejegyzés nagyon guszta, új ötletekre invitál és persze hív ki a szabadba gyűjteni! :-)

    VálaszTörlés
  3. A salátaboglárka levelét eddig csak virágzás előtt szedtem, virágját meg soha. Most meg azt látom, a virágja is ehető. Mi a helyzet ? Mikor nem jó, mit nem jó enni/szedni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az öreg növényi rész nem jó, a virág fiatal

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...