2015. május 11., hétfő

Tavaszi virágzás ... tányéron, természetben

Sok tavaszi virág az erdőkben, réteken vagy a kertben finom, ehető és nem mellesleg szépen díszít is, így egyedivé, különlegessé teheti a tányérunkat, mosolygóssá  a napunkat.

Az illatos ibolya (Viola odorata) édességben, szirupban, szörpben, 
salátában, jégkockában, ecetben egyaránt helytáll:

ibolyás palacsinta
Ibolyás jégkocka (alkotás és fotó: Rajkay Irén) 
ibolyás saláta
almás savanyú káposztás, vörös lencsés, erdei levélzöldekkel

Mogyoróbarka (Corylus avellana):
csokis mogyoróbarka (kép forrása: Slényje)

Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) virágai szép díszek lehetnek: 
  

kép forrása: Slényje

Virágos kőris (Fraxinus ornus) tavasszal bőven hozza virágait, illata is csodás. 
virágairól nem tudok, hogy használták volna, mediterrán országokban azonban nedvét csapolják, nálunk klimatikus okok miatt ez nem lehetséges: 


Galagonyák (Crataegus fajok) virágos hajtásából tea, limonádé készíthető, 
fiatal hajtások ehetők:

galagonya-limonádé

Salátaboglárka  (Ranunculus ficaria) virága ehető étel-, ital- salátadísz:



Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) virága ehető, csípős ízű ételdísz:
kucsmás rizottó kányazsombor virággal, erdei zöldekkel

Gyümölcsfák virága szép dísz, ehetők, ha nem keserű az ízük:

Erdei-mezei zöldes klorofill koktél cseresznye virággal

Virágos, színes szendvicsek

Juharvirágos (Acer) lekváros kenyér, mézes kenyér (Biobia-Porta-Pajtaszálló):


Százszorszép (Bellis perennis) virága ehető, bimbója savanyítható:


pongyola pitypang és százszorszép bimbók
sós-savanyú kaprinak készíthetők: 


Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) virága ehető, sokféle módon használják:

Pitypangszirmos vaj (kép forrása: Slényje)

Júdásfa (Cercis siliquastrum) virága ehető, savanykás és szépen díszít:


fenyővirág, fenyő pollen (igazi fenyőké) pl. lucfenyőé ehető: 
 fotó forrása

Vad szamócák (Fragaria) hagyjuk meg termésnek :)
 

Madársóskák (Oxalis) erdei és kertiek is levelük, viráguk is mértékkel ehető:
Fotó: Szilágyi Péter

Árvacsalánok (Lamium purpureum, L. album, L. maculatum) 
fehér és piros virágúak virág és fiatal levél ehető:

Fotó forrása

Közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) fiatal levél és virág is ehető:

vad kakukkfüvek (Thymus) virágai, salátadíszként finomak is:


6 megjegyzés:

  1. Annyira gyönyörűek a jégbe zárt ibolyák!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Az egész bejegyzés nagyon guszta, új ötletekre invitál és persze hív ki a szabadba gyűjteni! :-)

    VálaszTörlés
  3. A salátaboglárka levelét eddig csak virágzás előtt szedtem, virágját meg soha. Most meg azt látom, a virágja is ehető. Mi a helyzet ? Mikor nem jó, mit nem jó enni/szedni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az öreg növényi rész nem jó, a virág fiatal

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...