Tavaszi virágzás ... tányéron, természetben
Sok tavaszi virág az erdőkben, réteken vagy a kertben finom, ehető és nem mellesleg szépen díszít is, így egyedivé, különlegessé teheti a tányérunkat, mosolygóssá a napunkat.
Az illatos ibolya (Viola odorata) édességben, szirupban, szörpben,
salátában, jégkockában, ecetben egyaránt helytáll:
Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!
ibolyás palacsinta |
Ibolyás jégkocka (alkotás és fotó: Rajkay Irén) |
ibolyás saláta almás savanyú káposztás, vörös lencsés, erdei levélzöldekkel |
Mogyoróbarka (Corylus avellana):
csokis mogyoróbarka (kép forrása: Slényje) |
Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) virágai szép díszek lehetnek:
kép forrása: Slényje |
Virágos kőris (Fraxinus ornus) tavasszal bőven hozza virágait, illata is csodás.
virágairól nem tudok, hogy használták volna, mediterrán országokban azonban nedvét csapolják, nálunk klimatikus okok miatt ez nem lehetséges:
Galagonyák (Crataegus fajok) virágos hajtásából tea, limonádé készíthető,
fiatal hajtások ehetők:
galagonya-limonádé |
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) virága ehető étel-, ital- salátadísz:
Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) virága ehető, csípős ízű ételdísz:
kucsmás rizottó kányazsombor virággal, erdei zöldekkel |
Gyümölcsfák virága szép dísz, ehetők, ha nem keserű az ízük:
Erdei-mezei zöldes klorofill koktél cseresznye virággal |
Virágos, színes szendvicsek
(Forrás: Biobia-Porta-Pajtaszálló pajtaszálló Mecsek Ökocsali):
Juharvirágos (Acer) lekváros kenyér, mézes kenyér (Biobia-Porta-Pajtaszálló):
Százszorszép (Bellis perennis) virága ehető, bimbója savanyítható:
pongyola pitypang és százszorszép bimbók sós-savanyú kaprinak készíthetők: |
Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) virága ehető, sokféle módon használják:
Pitypangszirmos vaj (kép forrása: Slényje) |
Júdásfa (Cercis siliquastrum) virága ehető, savanykás és szépen díszít:
fenyővirág, fenyő pollen (igazi fenyőké) pl. lucfenyőé ehető:
fotó forrása |
Vad szamócák (Fragaria) hagyjuk meg termésnek :)
Madársóskák (Oxalis) erdei és kertiek is levelük, viráguk is mértékkel ehető:
Fotó: Szilágyi Péter |
Árvacsalánok (Lamium purpureum, L. album, L. maculatum)
fehér és piros virágúak virág és fiatal levél ehető:
Fotó forrása |
Közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) fiatal levél és virág is ehető:
vad kakukkfüvek (Thymus) virágai, salátadíszként finomak is:
Annyira gyönyörűek a jégbe zárt ibolyák!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésigen, szépek!
TörlésAz egész bejegyzés nagyon guszta, új ötletekre invitál és persze hív ki a szabadba gyűjteni! :-)
VálaszTörlésköszönöm, akkor ki a szabadba! :)
TörlésA salátaboglárka levelét eddig csak virágzás előtt szedtem, virágját meg soha. Most meg azt látom, a virágja is ehető. Mi a helyzet ? Mikor nem jó, mit nem jó enni/szedni ?
VálaszTörlésaz öreg növényi rész nem jó, a virág fiatal
Törlés