2013. február 5., kedd

Tavaszt idéző, akácvirágos citruslekvár

A tavasz ízeit és illatát szerettem volna becsempészni ebbe a citruslekvárba. 


Vásároltam biomandarint és egy-két biocitromot. Héjukat lereszeltem a lekvárhoz, majd jött a neheze. Néhány narancsot, vérnarancsot (ettől szép színe lett), ill, a már lereszelt biomandarinok és a biocitromok belsejét megtisztítottam, amennyire lehetett a gerezdeket hártyátlanítottam. Nem teljesen sikerült, de pici keserű nem ártott. (Ha a teljes héjat beleteszem szerintem igen keserű lett volna.) Majd a citrus húst, annyi sűrű akácvirágszörpben feltettem főni amennyi bőven ellepte. A májusban eltett, celofánnal fedett egyik akácszörpöm eléggé besűrűsödött, így ez igazán alkalmas volt erre a célra. Édesítettem, és forrástól számítva még rövid ideig főztem, de nem akartam sokáig, mert elég híg volt ahhoz, hogy főzéssel besűrűsödjön. Pépesítettem botmixerrel, közben kevés stabark zselésítőt is belemixeltem. Visszatettem kis időre forrni, majd steril befőttes üvegekbe töltve dunsztoltam a forró vízben, amiben a befőttes üvegeket sterilizáltam. (Nekem a stabark zselésítő elég jól bevált, és ha minden igaz, nincs benne semmi problémás anyag.) A lekvár nagyon finom lett 10 év alatti szakértőim szerint is, így már vár a következő adag narancs, hogy újabb pár üvegecske lekvár készüljön. Mennyiségeket nem adok meg, mert igazán egyszerű elkészítése, és az ízesítése is ízlés kérdése. Az ajánlott stabark mennyiség pedig a stabark csomagolásán olvasható. Igen kevés kell belőle, ezért óvatosan adagoljuk.    


7 megjegyzés:

  1. Hol veszed a keményítőt, ill. a garantáltan bio citromot ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A biocitromot és mandarint az Intersparban (hogy garantáltan az e? az van ráírva). A stabarkot egy pécsi cég forgalmazza, így valószínűleg minden bioboltban kapható. Én a Kórház tériben szoktam, ha nincs éppen, akkor rendelnek.

      Törlés
    2. Az előző üzenet Pécsre vonatkozik máshol nem vagyok tájékozott.

      Törlés
    3. Kösz, megnézem, legfőképp a citrom és narancs érdekelne. A keményítő lelőhelyét sem árt tudni.

      Törlés
  2. Biogyümölcs hiányában, csak a gyümölcshúsból is készíthető finom lekvár.

    VálaszTörlés
  3. Hasonlót készíteni én is készültem, csak még nem értem odáig:) Nagyon szép színük van:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...