Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. június 25., hétfő

Vasfű (Verbena officinalis) mint fűszernövény salátákhoz, savanyúsághoz

A vasfűről, mint gyógynövényről sok jót tudunk. Étkezési célú, népi felhasználása is volt egyes tájainkon. Uborka eltevéshez használták, mert kemény maradt tőle az uborka. Megszárított ledarált gyökerét használták az általam elért források szerint, és azt tették az uborkához. Én most nem a gyökerét, hanem a virágos hajtását tettem kísérletképpen a uborka mellé, amit mustármagos, borsos, babérleveles, savanyú, enyhén sós lével öntöttem le. Azért enyhén sóssal, mert a vasfüvet sószegény diéták fűszereként is ajánlják. Erősíti a sós hatást. Nekem erről nincsenek tapasztalataim. 

A vasfű legelőkön, száraz gyepekben, földutak szélén, fordul elő. Igen jellegzetes megnyúlt hajtásairól, igen apró lila virágairól jól felismerhető.  

Vasfű (Verbena officinalis)


Vasfűves uborkaVasfű középen

2 megjegyzés:

 1. Bolyongok a blogodban... Nem tudom, figyeled-e a szerkesztő felületen a kommenteket - de talán észreveszed ezt valahogy... Kérted, írjon, aki tud a vasfű felhasználásáról. Nos, én tudok. A nagymamám is használta és ha a helyzet épp úgy hozta, én is használtam/használok vasfüvet a savanyú uborka eltevéshez. (Az egyetlen gond, hogy "zarándokolni" kell érte, mert ugye útszélen semmit se szedünk le, amit megeszünk...Aztán előfordul, hogy épp erre nem jut már idő és akkor nélküle készül - mint idén is - az uborka.)
  Azt, hogy ez a sósságát növelné az uborkának nem tudtam, de azt hiszem ha nem egy marékkal teszel az üvegbe, akkor különösebb bajt nem csinál. Mi csak a virágos szár felső-részeket használtuk és természetesen jó sok kaprot tettünk bele. A gyökerét mi nem használtuk, erről még nem is hallottam, hogy esetleg az is jó lenne...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amióta ezt a bejegyzést írtam sok néprajzos forrást megnéztem, sok helyen írják is, hogy használták a vasfüvet uborkához, és nem csak ízesítő, hanem tartósító is volt. Pontosabb sajnos sehol nincs. A neten valószínűleg egy forrás átvételével ugyanaz jön elő mindenhol, onnan a gyökér használat is, de erre népi forrást nem találtam. Tartósítót főztek lándzsás útifűből is, de hogy, hogyan azt nem tudom, mert keserű igencsak.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...