Laskagombás káposzta kicsit füstösen
A késői laskagomba az őszi esők és az első hidegek után jelenik
meg korhadó tuskókon, fatörzseken, beteg fákon. Jó ízű gomba, de rendesen meg
kell főzni, így a fűszeres vajon
lepirítva, gyors elkészítés, amit sok gombából szeretek, ennek a
gombafajnak nem elég. Ráadásul, ha már nagyobbra nőtt, nehéz megállapítani
mennyire öreg, így hosszabb főzésidejű ételekbe érdemes tervezni.
Ez az étel nem túl fotogén ugyan, de az illata és az íze
nagyon jó. A belefőzött szalonnabőrtől és kevés kolbászkarikától kapott kis
füstös ízt. Finom, olcsó, egyszerű, magyaros étel, én másodszor készítem,
mióta idén beindult a laskagomba.
Elkészítés:
A gombát, kb. három tenyérnyit
darabolva, előzetesen beáztatott szalonnabőrrel, hagymás, fokhagymás,
pirospaprikás rántással indítva, pici csípős zöldpaprikával, 1 paradicsommal
előfőztem (kuktában). Mikor már a gomba megfőtt, a vége felé adtam hozzá egy fél fej felvágott fejes káposztát (fele mennyiségű savanyított, fele édes káposztával is készítem, ha lehet még jobb úgy) a, 1 db karikára gyalult sárgarépát és a kevés karikázott füstölt kolbászt. Ha a laska már nem a legzsengébb, akkor nehezebben fő meg, a
káposztát és a répát viszont nem akartam szétfőzni, szeretem, ha picit roppan,
ezért nem tettem fel együtt a belevalókat. Fűszerek: őrölt köménymag (ebből több), kevés majoránna és őrölt fekete bors, 1-2 babérlevél, só.
Az ételben található vadon gyűjtött
összetevők: késői laskagomba (Pleurotus ostreatus)
Erdőkóstoló a Facebook-on még
több tartalommal,
Szerintem ez az étel külsőre is rendben van!
VálaszTörlésKöszönöm! Remélem ízlik, ha elkészíted!
VálaszTörlésSziasztok! Mi is megcsináltuk. Nagyon jó recept. Ajánlani tudom.
VálaszTörlésKöszönjük! De jó!
Törlés