Mezei iringó (Eryngium campestre) bemutatása ehető vadnövényként

Ki ne ismerné a réteken, száraz gyepekben nem ritka, legelőkön pedig igen gyakori mezei iringót (Eryngium campestre). Hívják ördögszekérnek, mert érett kóróit görgeti a szél, így terjeszti magjait.
Szúrós, így védekezik az állatok rágása ellen, de minket ne riasszon el ez a tény, mert a növény talán a legfinomabb mezei zöldségnövény. Mezei iringós repetek IDE kattintva találhatók.
  
Levelektől letisztogatott mezei iringó hajtások, szárak
Fontos: Ne keverjük össze a szárat a levélnyéllel! Szár az, ami tavasz végén, nyár elején a tőlevelek közéből nő és a virágokat is majd tartja, virágzásra már kevéssé lédús és kezd fásodni, nem lesz ehető.

Balkáni országokban ma is gyűjtik fiatal hajtásait fogyasztásra, és régen nálunk is gyűjtötték zöldségnövényként az Alföldön. Fiatal tavaszi levélhajtásait akkor érdemes gyűjteni, mikor még annyira zsengék, hogy nem tüskések. 

Később viszont nagyon finom a tavasz végén nyár elején elinduló virághajtása, szára. Nagyjából június végéig még zsenge a szár, utána sajnos fás lesz. A szúrós levelektől, némi véráldozat mellett megtisztítva, nyersen a legfinomabb, zelleres ízű. Nem véletlen ez, hiszen a növény a zellerfélék közé tartozik. Érdemes kóstolni!  Én nyersen paradicsommal készítettem belőle salátát, egy túrós galuskához, amivel nagyon finom volt. Főztem belőle már levest is, savanyítottam és párolva, spárgaszerűen is el lehet készíteni..

Feldolgozása: A tüskés leveleket leszedve, a szár rostos külső részeit lehámozva használható. A zseneg szár kb június végéig zsenge, elég vastag és hosszú is így azt legjobb gyűjteni. Tavasszal a tőlevelek is lehetnek elég zsengék, de nagyon nehéz elkapni őket tüskétlenül, de a zsenge levelekről a tüskéket le lehet vágni esetleg. Ehető lehet a tőlevelek levélnyele is, amíg elég zsenge, azok is gyűjthetők, ehetők nyersen vagy főzve, de vékonykák és hamar nyár elejére már eléggé fásodnak, szóval a szárat együk inkább megjelenésétől június végéig.  

FONTOS: Fiatal, még tömzsi, növekedő virághajtást (szárat) kell szedni, mert idővel kemény rostossá válik. Virágai zöldek. Ne tévesszük és ne keverjük össze a kék virágú kék iringóval (Eryngium planum). 

Forrás még: A PFAF EZT írja róla

mezei iringó fiatal tőlevelei kora tavasszal  

mezei iringó hajtása kezd növekedni
ilyenkor még igen zsenge finom 

mezei iringó virághajtása, szára kezd nőni,
a szár még ehető, finom, zsenge 


virágozni készülő mezei iringó nyári hajtás
virágai zöldek, majd szürkészöldek, a szár más fásodik 


Túrós galuska paradicsomos mezei iringó salátával és más receptek
IDE kattintva találhatók.

Elkészítés:
3 tojásból, liszttel, sóval galuska sűrűségű tésztát kevertem, majd félórás pihentetés után, lobogó, forró vízbe szaggattam galuskaszaggatóval. Míg feljött, megfőtt, bekevertem a túrót tejföllel, és kis sült, húsos szalonna kockákkal, az íze miatt. Ebbe szedtem ki a galuskát, majd bekevertem.

A mezei iringó szárat megtisztítva, apróra vágva, nyersen, paradicsomkockákkal kevertem. A paradicsom leve egyben öntet is volt. Sózható, borsozható, úgy is finom, de nem szükséges.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. A gyökerén terem az ördögszekér-laskagomba, de sajnos sosem találtam még ilyen gombát. :-(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések