Mezei iringó (Eryngium campestre) bemutatása ehető vadnövényként
Ki ne ismerné a réteken, száraz gyepekben nem ritka, legelőkön pedig igen gyakori mezei iringót (Eryngium campestre). Hívják ördögszekérnek, mert érett kóróit görgeti a szél, így terjeszti magjait.
Szúrós, így védekezik az állatok rágása ellen, de minket ne riasszon el ez a tény, mert a növény talán a legfinomabb mezei zöldségnövény. Mezei iringós repetek IDE kattintva találhatók.
![]() |
Levelektől letisztogatott mezei iringó hajtások |
Balkáni országokban ma is gyűjtik fiatal hajtásait fogyasztásra, és régen nálunk is gyűjtötték zöldségnövényként az Alföldön. Fiatal tavaszi levélhajtásait akkor érdemes gyűjteni, mikor még annyira zsengék, hogy nem tüskések.
Később viszont nagyon finom a tavsz végén nyár elején elinduló virághajtása, a szára. A szúrós levelektől, némi véráldozat mellett megtisztítva, nyersen a legfinomabb, zelleres ízű. Nem véletlen ez, hiszen a növény a zellerfélék közé tartozik. Érdemes kóstolni! Én nyersen paradicsommal készítettem belőle salátát, egy túrós galuskához, amivel nagyon finom volt. Párolva, spárgaszerűen is ajánlják máshol elkészítését.
Feldolgozása: A tüskés leveleket leszedve, a szár rostos külső részeit lehámozva használható. Tavasszal a levélhajtások is lehetnek elég zsengék, még nem szúrósak, azok is gyűjthetők, ehetők nyersen vagy főzve.
FONTOS: Fiatal, még tömzsi, növekedő virághajtást (szárat) kell szedni, mert idővel kemény rostossá válik. Virágai zöldek. Ne tévesszük és ne keverjük össze a kék virágú kék iringóval (Eryngium planum).
Forrás még: A PFAF EZT írja róla
![]() |
mezei iringó fiatal tőlevelei kora tavasszal |
![]() |
virágozni készülő mezei iringó nyári hajtás virágai zöldek, majd szürkészöldek |
![]() |
Túrós galuska paradicsomos mezei iringó salátával és más receptek IDE kattintva találhatók. |
Elkészítés:
3 tojásból, liszttel, sóval galuska sűrűségű tésztát kevertem, majd félórás pihentetés után, lobogó, forró vízbe szaggattam galuskaszaggatóval. Míg feljött, megfőtt, bekevertem a túrót tejföllel, és kis sült, húsos szalonna kockákkal, az íze miatt. Ebbe szedtem ki a galuskát, majd bekevertem.
A mezei iringó szárat megtisztítva, apróra vágva, nyersen, paradicsomkockákkal kevertem. A paradicsom leve egyben öntet is volt. Sózható, borsozható, úgy is finom, de nem szükséges.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
A gyökerén terem az ördögszekér-laskagomba, de sajnos sosem találtam még ilyen gombát. :-(
VálaszTörlésígy van, sajnos én sem találtam még :)
Törlés