Fejedelmi ebéd: Vajon párolt zöldfűszeres tölgyfa érdestinóru, párolt kölessel, csípős koktélparadicsom salátával
A vajpuha erdei gombákból kedvenceim a gyorsan elkészíthető, pirítósra tehető vagy főételként körettel ehető, vajon párolt ételek. Fűszerezésük is egyszerűen finom szerintem: só, őrölt fekete bors, fokhagyma, zöldfűszerek. Nem szabad sokat vacakolni a párolt gombákkal és különösen ezzel a tölgyfa érdestinóruval nem, mert a vágásfelülete levegőn gyorsan szürkül, főzés közben feketedik. Talán ezért idegenkednek tőle sokan, pedig van egy nagy előnye, nem kukacosodik. Ebben sem volt kukac semmi. Sajnos az utóbbi időben szedett és vásárolt, egyébként szintén mennyei vargányák és más tinórufélék és a galambgombák is eléggé lakottak voltak. De ez nem. Ez a faj ráadásul elég sokáig eláll a hűtőben is mert, olyan jó, masszív húsú gomba, de vágáskor ugyanakkor vajpuha. Feketedése miatt rántva és így gyorsan párolva finom, bár így is kicsit sötét lett. Jó pörköltnek, szószos ételnek is, ha nem zavarja a fogyasztót a fekete szín, mert ízre állagra fejedelmi szerintem.
Elkészítés: A gombát frissen, tálásás előtt kell készíteni, és felvágni is párolás előtt kell, hogy minél kevésbé feketedjen. Én csak a gombakalapokat használtam ehhez az ételhez, azokat vágtam fel mosás után, a tönkökből valami más készül majd. Kevés vajon, pár pici gerezd fokhagymát pirítottam, egy kis szeletke füstölt szalonna kockát is hozzá tettem, de ez el is hagyható. A szalonna átpirulása után rádobtam a felvágott gombát, majd, kellemes állagúra puhulásig, közben óvatosan keverve készre pároltam. Ízlés szerint még sózható (de a szalonnától elég sós lett), én még borsoztam, alaposan megszórtam petrezselyemzölddel és pici frissen vágott fokhagymával. Szerintem a gomba a petrezselyem és a fekete bors nagyon passzolnak. Pici zsiradékon, kétszeres mennyiségű vízben párolt kölessel, valamint piros és sárga koktélparadicsomból, kevés csípős, zöld húsú paprikával készült salátával mennyi volt.
Elkészítés: A gombát frissen, tálásás előtt kell készíteni, és felvágni is párolás előtt kell, hogy minél kevésbé feketedjen. Én csak a gombakalapokat használtam ehhez az ételhez, azokat vágtam fel mosás után, a tönkökből valami más készül majd. Kevés vajon, pár pici gerezd fokhagymát pirítottam, egy kis szeletke füstölt szalonna kockát is hozzá tettem, de ez el is hagyható. A szalonna átpirulása után rádobtam a felvágott gombát, majd, kellemes állagúra puhulásig, közben óvatosan keverve készre pároltam. Ízlés szerint még sózható (de a szalonnától elég sós lett), én még borsoztam, alaposan megszórtam petrezselyemzölddel és pici frissen vágott fokhagymával. Szerintem a gomba a petrezselyem és a fekete bors nagyon passzolnak. Pici zsiradékon, kétszeres mennyiségű vízben párolt kölessel, valamint piros és sárga koktélparadicsomból, kevés csípős, zöld húsú paprikával készült salátával mennyi volt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése