Vadgyümölcsös, vadvirágos tekeverék

A tavaly begyűjtött megszárított gyógyfüvek, szárított bogyók, vadvirágok eltarthatósága, hatóanyag tartalmuknak csökkenése fajonként változó. Van, ahol azt olvasom, egy évig tarthatók el, van ahol azt, két évig használhatók hatásosan fel. Persze, a legjobb, ha nem tarjuk túl sokáig őket. S mivel lassan új tavasz jön, és új nyár, nem kell visszafogni magunkat olyan fajok esetében, melyekből finom élvezeti tea készíthető. 



A fajok a teatálban, vadak és nem vadak, melyek a keverékbe kerültek: Az élénk piros magozott csipkebogyó, felette, körben tovább, aszalt kivi (savanykás íze és szép színe miatt) vadrózsaszirom, galagonya virágos hajtása (ez sosem árt felnőtt korban) aszalt vadalma és vadkörte fantasztikus illatuk és ízük miatt, aszalt narancs, akácvirág, patika párlófű (vagy más néven apróbojtorján) bodzavirág, édes alma aszalva. Mehet bele aszalt galagonya és kökény is. A tea vöröses színét majd a patika párlófű adja, illatát és aromáját leginkább az aszalt vadalma és vadkörte, melyek apró gyümölcsében a termesztett almák és körték többszörös aromája koncentrálódik. Savanykás a narancstól és a kivitől és édeskés az édes aszalt almától. Gyógynövényei élvezeti teaként is ihatók. Galagonyavirág tartalma a stresszes napokon jó hatású lesz. Szép napot, egészséget mindenkinek!



Megjegyzések

  1. Nagyon finom tea lehet belőle és a többi is nagyon tetszik. Nekem bodza virágom és csipkebogyóm van itthon. A csipkebogyót rendszeresen isszuk, de nem voltunk szerencsére még náthásak, így a bodzát még nem próbáltam ki.

    VálaszTörlés
  2. Szia Andrea! Van valamilyen ötleted arra, hogy a leszedett érett fekete szőlőt megmosás, leszedegetés, darálás, préselés után mire tudom használni? Úgy hallottam, hogy nagyon egészséges a szőlő magja és héjja is ezért nem szeretném kidobni. Nem nagy mennyiség az egész kb 1 kg. Köszönettel: Vágner Gyuláné Ircsi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések