Csicsóka vadon

Nyár végétől, ősszel a legtöbb növény felkészül a télre. Azon fajokat, melyeknek föld alatti szerveit, gyökerét, gumóját, hagymáját fogyasztjuk, ősztől, tavaszig érdemes gyűjteni, hiszen a föld alatti szerveikben raktározva, azokat jól feltöltve vészelik át a telet, és ilyenkor a legegészségesebbek, legtartalmasabbak.


A csicsóka (Helianthus tuberosus) is ilyen faj. A csicsókát piacon egyre többen árulják, és kivadulva is találkozhatunk vele, olykor nagy mennyiségben. Különösen patakok mentén szeret terjedni, de nem a vízben, hanem a patakmeder oldalában. Jól szaporodó gumóival a terjedés gyorsan megy. Még a 17.században került Európába Amerikából. Sokfelé ültették. Szántóföldek szélén ottmaradva, önálló életre kelt. Aki találkozik vele, az szedje bátran, mert ez az a növény, amit nem tilos szedni sehol, mert veszélyes inváziós fajként, özönnövényként tartja számon a természetvédelem. Vadon gyűjtve biotermék is, de azért ajánlott odafigyelni, hol gyűjtjük. Utak, szennyezett patakok mentén, inkább hagyjuk ott, de tiszta helyen szedhető.

Érdemes is gyűjteni, mert igen egészséges. Erősíti az immunrendszert, inulintartalma igen jó hatású cukorbetegség esetén, és megelőzésében. Magas rosttartalma szintén jótékony hatású, segíti a bélműködést és a fogyókúra esetén is hasznos. (A csicsókáról még többet ittés itt is). Aki szedi, vagy vásárolja mindig a fiatal, idei gumókat keresse, az idősebb, sötétebbek kemények, és rossz ízűek.


Felhasználása szinte ugyanaz, mint a burgonyáé. Édességét lehet mérsékelni pl. burgonyával vegyesen használva. A nagyon fiatal, pl .mostanában szedett kesze-kusza gumókat körömkefével alaposan megmosva nem kell meghámozni, főzve, sütve, vajban fokhagymával, vagy esetleg medvehagymával párolva "szőröstől-bőröstől is finom". Tavasz felé közeledve már ajánlott a hámozás, de akkor már az, könnyebb, mert nagyobbak a gumók.

Virágzó csicsóka.
Gumóinak inulintartalma a legmagasabb.
Az inulin hatásairól az életcentrumban,
és a fotót is onnan kölcsönöztem

http://herbacio.ezermester.hu/cikk-5607/Csicsoka
Édesburgonyának is nevezik nálunk a csicsókát, hiszen édes és burgonyaszerű. De édesburgonya a trópusi eredetű batáta is (Ipomoea batatas), ami szintén kapható néhol. Kivadulva nem él nálunk. Vásárláskor érdemes tisztázni melyik édesburgonyát árulják.


Megjegyzések

  1. Hétvégén ha minden igaz megyunk a "tanyára". Talán arrafele is van, szednünk kéne. Most több időt szándékszunk ott eltölteni, eddig bizonyos események miatt örökké rohantunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annamari, örülök Neked, hogy a baba mellet is van időd erre járni! Remélem találtok csicsókát is, és más finomságot is!

      Törlés
  2. Nálam is van csicsókás recept a blogon, igaz sülve nekem túl édes volt, nyersen szeretem enni, úgy mint az almát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati! Találtam is Nálad csicsókásat, köszönöm. Ha kicsit több időm lesz összegyűjtöm ajánlóba. Nyersen én is szeretem, de sütve főzve is.

      Törlés
  3. Szeretett gyükési rétem aljában néha folydogáló patak mellett van. Többször szedtem már belőle, pontosabban mondva "kirégészkedtem" - mert rettentő nehéz volt kiásni a meglehetősen kötött talajból. Nem volt rossz, de úgy éreztem nem éri meg a fáradságot. Érdekes módon nekem is jobban ízlett nyersen, mint főve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El kell menjek arra gyükési rétre, főképp fölülről szoktam nézni, az én legkedvesebb mecseki sziklagyepemről a dömörkapui gyepről. (persze ott nem gyűjtök, csak nézem, annyira gazdag és szép).

      Törlés
    2. Gyere ! Akár ajánlkozom a kíséretre is :-)
      A te helyedet is jól ismerem - egy időben onnan startoltak az ejtőernyősök. Volt egy, aki fennakadt a villanydróton. Láttam.... (Túlélte persze)

      Törlés
  4. Nálunk a párom szereti az édesburgonyát, itt az kapható, csicsókát egyszer láttam egy helyen. Régen még Magyarországon volt a kertemben, el is szaporodott rendesen, szinte kiirthatatlan növény. A családon még nem teszteltem vele készült ételt, de nekem ízlik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt gondolom Norvégia déli részein még biztosan megél, talán sikerül hozzájutnod.

      Törlés
  5. NAgyon erdekes. Orulok hogy vegre Magyarorszagon is elkezdenek az emberek gyujtogetni finomabbnal finomab vadnovenyeket es gombakat.
    Csak igy tovabb. Udv The 3 Foragers.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Sokszor látogatunk hozzátok is a blogra, szuperjó!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések