Egyben sült marhaszegy zamatosturbolya-gremolata-val

A zamatos turbolya már ősztől zöldellhet az erdőkben egészen következő nyárig. Ősszel még nagyon enyhén ánizsos, kiváló zöldfűszer egy gremolata-hoz. Aki nem kedveli a petrezselymet, próbálja ki ezzel a gremolata-t, ezt a finom, olasz fűszerszósz-szerűséget.  

További zamatos turbolyás bejegyzések IDE kattintva 

Elkészítés:

A marhaszegyet előző este fűszeres páccal (só, fekete bors, tört koriandermag, őrölt köménymag, zúzott fokhagyma, őrölt piros paprika, oregánó, mustár, olaj keveréke) alaposan bekentem és lefedve, hűtőben várakozott, majd a sütés előtt egy órával kivettem, hogy ne legyen túl hideg a sütés idejére már. Majd egy lapos, fedeles nagy vaslábasban mindkét felét kérgesre pirítottam, ezután, kolozsvári szalonna szeletekkel megpakolva a tetejét, lefedve sütőbe tettem, kevés vizet is öntöttem alá és omlósra sütöttem, mikor már puhább volt a fedőt levéve sütöttem. A sütés végén mustár-tejföl keverékével kentem be a tetejét azt is rásütve sütöttem készre.     

A gremolata-hoz a zamatos turbolyát (kb. két-három csokornyit, attól is függ persze, mekkora éppen az erdőben) egy citrom levével, olívaolajjal, 1 citrom reszelt héjával, sózva botmixerrel összezúztam és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát és 2-3 evőkanálnyi bodzavirágbort is kevertem még bele. 

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések