Rétesben, mezei sóskával sült szürke harcsa lósóska-mártással

A savanykás sóskák és a halak szeretik egymást, aki meg szereti mindkettőt, azoknak ajánlom együtt őket, pl. így.
A szürke harcsát (4-6 szelet vagy 1 kisebb filé) fokhagymás vajban elősütjük, sütés után kicsontozzuk. A mezei (vagy kerti) sóskából 1 kisebb tálnyit megtisztítunk, apróra vágjuk, majd a halsütés után maradt felmelegített fokhagymás vajban megforgatjuk. 3 db kész réteslapot kiterítünk, a halat egy sávban a közepére rendezzük, sózzuk, borsozzuk, pici citromhéjat reszelünk rá, majd a sóskát a hal tetejére halmozzuk. Ezután a rétes oldalát behajtva betekerjük a tölteléket a réteslapokba, amit tepsiben, vajdarabkákkal tetején aranybarnára sütünk. A lósóska-szószhoz a paréjlórom levélereit kitépkedjük, a leveleket apróra vágjuk. Vajon, kis olajjal pár levél medvehagymát vagy 1 gerezd fokhagymát pirítunk, a lósóskát a vajra dobjuk, löttyintésnyi fehér borral és kicsi vízzel felöntjük, sózzuk, picit édesítjük, ha megfőtt, liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk.

Fontos: 
A lósóska leveleit főzve, tejes habarással készítik hagyományosan, hogy a benne levő oxálsavat a tejfehérjék lekössék. Túl sokat vagy túl töményen nem ajánlott belőle enni, mert hashajtó hatása lehet. Magjait épp ellenkezőleg hasmenes ellen hatásos gyógynövényként ismeri a népi gyógyászat. Vesekőre hajmosok, köszvényesek ne fogyasszák, várandósok igen mértékkel. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések