Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2020. november 6., péntek

Vadzöldséges, csalános töltött tortilla

 Sokféle módon tölthető, akár szabad tűzön is elkészíthető, és ízlés szerint húsosan vagy csak zöldségesen is tölthető a család igény szerint.  


A tészta hozzávalói: 230 g liszt, 50 g zsír, 1 dl forró víz, ½ evőkanál só. 


A hozzávalókat összegyúrom, 4 részre osztva 4 kör alakú lepénnyé nyújtom. Vaslapon vagy serpenyőben egyenként mindkét oldalukat hólyagosra sütöm, majd két-két tésztalepény közét megtöltöm mindenféle finomsággal. 


Töltelék: Alapnak 5-6 szem burgonya megfőzve, áttörve. Ebbe keverek szezonálisan, változatosan, finomságokat, fűszeres vagy csak tápláló, apróra vágott vad levélzöldségeket (vadhagymákat, csalánt (előzetesen blansírozva) podagrafüvet, csabaíre vérfüvet stb. vagy ezek mellett vagy helyett spenótot + a következőkből válogatva: sült sonka vagy szalonnakockákat, főtt tojáskockákat, reszelt sajtot, morzsolt fetasajtot, konzervből főtt babot, olykor pirítok bele vöröshagymát vagy erdei gombákat is. Amikor van teszek bele kockára vágott friss zöldségeket, paradicsomot, uborkát, cukkinit, paprikát is. Vagy mellé tálalom utóbbiakat.  A tölteléket ízlés szerint kóstolva sózom, borsozom, vagy akár intenzívebben is fűszerezem. A megtöltött tortellini lapokat grillserpenyőben újramelegítem, majd cikkekre vágva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...