Csalánkonzerv színesen
A csípős csalán minden túlzás nélkül a legértékesebb levélzöldségek egyike, de abban biztosan a legelső, hogy a legjobban és mindenki számára elérhető, gyakori erdei- és gyomnövény. Tápláléknak kizárólag pár leveles csúcshajtásának gyűjtését ajánlom, mert az öreg csalán keserű, rosszabb ízű, un. cisztolitkristályai pedig irritálhatják a vesét. A legjobb tavasztól mindig leszedni az 5-10 cm-es hajtáscsúcs leveleit, így újrahajt, és újra lesz fiatal, friss csalánunk. Akinek nincs kéznél naponta a csalánforrás, és picit betárolna, annak bátran ajánlom akárcsak rövidtávú konzerválását is. Lehet paprikával vagy anélkül is ugyanígy. Hosszú távon felesleges konzerválni, hiszen rövid időszakokat kivéve szinte folyamatosan rendekezésre áll friss állapotban. Nekem inkább az elfoglalt napokon segít a vacsora vagy a munkahelyi ebéd gyors megoldásában. Hasonló levélzöldsg konzerválások ITT és ITT még.
![]() |
csalánkonzerv színes paprikákkal |
A csalán előkészítése főzéshez: A gyűjtött csalánhajtásokat megmosom, majd lobogó, forró vízbe dobom, lehet sós víz is. Bő vízbe, hogy ne hűtse le a zöldség a vizet, és egy konyhai csipesszel átforgatom a csalánt, hogy mindenhol érje a forró víz. Alig 1 percig hagyom a forrni, majd a csipesszel jeges vagy legalább jó hideg vízbe szedem ki. Abban is átforgatom, majd kicsavarom, ezután kezdek belőle főzni. Ilyenkor már nem csíp, csodás, üdébb színe lesz, és az íze is jobb. A forrázó vizet, ha nem sós lehet használni teaként vagy szoba- és kerti növények locsolására.
![]() |
csalángombóc - a főzésre előkészített csalán |
Csalánkonzerv készítése: Semmi extra, csak egy sűrű, jó ízűen fűszerezett csalánleves, amit hőkezeltem, kuktában dunsztolva és emellett is hűtőben tartom, 7 fok alatt.
Hozzávalók kb. 100 g csalánhoz: 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 nagyobb, élénk színű paprika apró kockákra vágva, fűszerek, víz.
Fűszerezés: só, őrölt fekete bors, kicsi őrölt kömény és szurokfű, friss lestyánlevelek apróra vágva. Kevés citromos kakukkfüvet is tettem még bele, esetleg szerecsendió. De a fűszerezés ízlés kérdése, másképp is finom lehet. Most már hosszú időre visszatekintő csalánfőzés után mondom, hogy a csalán is ad egy jellegzetes finom ízt a leveseknek, ezt nevesíteni nem tudom, de ez nem a csalántea íze, az biztos. Ebben a konzervben a paprikakockák íze plusz finom íz lesz, de van, hogy csak csalánt teszek el és az is kellemes ízű.
Elkészítés: A hagymákat apróra vágva, kis zsiradékon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam az összevágott csalánt, azt is kicsit átforgattam a hagymás alappal, ezután felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. A sűrű levest szinte készre főztem, közben elég sok sárga és piros színű paprikakockát adtam hozzá. Ezekkel is még főztem egy darabig, majd csírátlanított üvegekbe töltve, lezárva, kuktába tettem félig vízbe állítva a lezárt üvegeket és 15 percig forralva dunsztoltam, majd a kuktában hagytam kihűlni az üvegeket. Hűtőben tartom őket és felhasználom, amikor kevés időm van főzni.
![]() |
színes paprikás csalánkonzerv készül |
![]() |
csalán + egyéb tavaszi levélzöldek hasonlóképp konzerválva sokféle csalános van már a blogon itt megnézhető |
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal
Csodás zöldségleves megvadítva! És majdnem ingyen!
VálaszTörlés