Zsenge bükklevél-saláta pitypanggal, tojással, retekkel, köményes öntettel
Az ehető falevelek ideje is eljött idén. Finom saláta készíthető bébi hárslevélből és a bükk (Fagus sylvatica) első leveleiből. Nagyon rövid az idő, míg ezeket készíthetjük, csak 1-2 hét. A fák sokszor sűrű újulatának alacsony hajtásairól vagy a gyökérről kihajtó hajtásokról lehet gyűjteni az éppen a rügyből kibontakozó leveleket. A bükklevél savanykás ízű, ilyenkor puha, selymes, de nagyon gyorsan kemény és ehetetlen lesz. Egy saláta talán belefér a rövid időbe, míg a levelek meg nem erősödnek:
Tojásos, pitypangleveles, pitypangvirágos bükklevélsaláta piros retekkel, köményes, citromos öntettel |
bükkös kora tavasszal, bontakozó levelekkel |
Pitypang v. gyermekláncfű (Taraxacum officinale) levelei kesernyések, ehetők, jó hatásúak Ha túl keserűek, jeges vízben vagy csak vízben áztatva mérsékelhető a keserű íz. A sárga sziromszerű, apró virágok kibontva a fészekből édeskés ízűek ********************************** Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról. |
Hárs?
VálaszTörlésNahát!
Megkóstolom!