Medvehagyma "nyárira" és télire..

Medvehagyma mangalica zsírban eltéve. 
Leszedve, megmosva, megszárítva (ez a leginkább időigényes része), apróra vágva, kellemesre sózva, zsírban lesütöttem, majd forrón üvegegekbe töltöttem a zsírral együtt. Zsír annyi van rajta, amennyi jól körbevette a leveleket, de több is lehet, megfűszerezi a zsírt Csavaros tetővel még forrón lezárom, száraz dunsztba teszem kihűlésig. Az üvegeket előzetesen ajánlott csírátlanítani (mikroban vagy kifőzni) a tetőket is kifőzöm előzetesen. Tárolás hűvös kamrában vagy hűtőben. Zsíroskenyérre is finom és ételfűszerezésre, rántáshoz.     



A bejegyzést 2013-ban követtem el. 2017-es kiegészítés: Az öt év erdőkóstolás alatt megtanultam, hogy mindig van valami friss, zöld, ehető levél a természetben, ezért már nem vagy legfeljebb egy-egy kis üveggel teszek el ilyesmit; fagyasztóba sem, a fagyasztott medvehagyma..., na azzal ki lehetne kergetni a világból. Elnézést attól, ha valaki nagyon kedveli fagyasztva és tudja is használni. Én már nem, annyira megváltozik az íze. 
2024-ben, 12 év után még minidg így gondolom.

Megjegyzések

  1. Most izgulhatok, mert nekem még nincs eltéve egy üveggel sem:), sőt eddig csak egy csokorral ettem:(.Csak azt tudnám, hogy ilyen hidegben hogy szaladt így előre a természet, tavaly sokkal jobb idő volt és később volt a dömping.

    VálaszTörlés
  2. Tavaly ilyenkor, úgy emlékszem, itt már elkezdett virágozni. A legelső medvehagymák akkor már kinyíltak, most még nem. De a medvehagyma még lesz egy darabig, de akkor a legjobb, amikor még nem teljes méretűek a levelek (szerintem). Már most is válogattam, ami levél vastagabb volt tapintásra, azt mát nem szedtem le.

    VálaszTörlés
  3. Bárcsak nekem is lenne egy marékkal legalább, mert még sosem kóstóltam:) De talán a hétvégén fogok kapni egy pár levelet, ha többet nem is:)

    VálaszTörlés
  4. Nem is tudtam a magról szaporításról. Tavaly egy néni a helyi piacon árult kis hagymácskákat medvehagyma néven vettem is tőle elraktam a kertembe, de talán egy hajtott ki azt is a kutyák kiásták az illata végett:)) Ennyit az én medvehagymámról, viszont ecetben és olajban is szoktam elrakni kisebb mennyiséget és egész nyáron salátákat ízesítek vele. Valószínű így is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  5. Nekem a férjem vett hátvégén egy csokorral, azóta már a harmadikat vesszük...Nem gondoltam, hogy ilyen finom és a kisebbik gyermekem is falja, bár a nagyobbik meg rá sem néz... ;-))) Jó lenne eltenni nekem is belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most olvasom csak én is hogy maggal is lehet szaporítani. Hol keressek magot?

      Törlés
  6. Ahol él a medvehagyma ott lehet szedni, de árusítani nem láttam még.

    VálaszTörlés
  7. Én szárítom és ledarálom.Finom télen kenyérre szórva,joghurtba keverve díszitésre,levesek tészták,szószok izesitésére stb..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések