Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. március 9., szombat

Kora tavaszi, sonkás, erdei, vegyes saláta

Kora tavaszi, vegyes, erdei saláta húsevőknek, amivel rögtön gyógyítjuk is a húsevés kellemetlen hatásait. Ugyanis sült sonkás és podagrafüves. Egyik köszvényt okozhat, a másik gyógyítja. Így talán egálban lesznek.


Hozzávalók (alább a tálon sorban, körben): Friss csalánhajtás, pongyola pitypang fiatal levelei, salátaboglárka fiatal levelei, podagrafű éppen kihajtott zsenge levelei, medvehagyma levelek. A salátába került még főtt csicsóka és főtt burgonya kocka, valamint sült házi sonka kockák. Salátaöntet: Vadalma ecet (házi), méz, pici só, őrölt fekete bors, pici hidegen sajtolt napraforgó olaj. Cukorbetegnek is ajánlható, a csicsóka és a pongyola pitypang ugyanis kedvezően hat a vércukorszintre.

Csalán (Urtica dioica)
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale)
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)
Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Medvehagyma (Allium ursinum)

12 megjegyzés:

 1. Ez már egy igazi tavaszt-ígérő saláta, igaz? :)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon különleges és finom íze lehet a sokféle zsenge zöldfélével! :)

  VálaszTörlés
 3. És a csalánt nyersen meg lehet enni? Sosem mertem még megpróbálni, már így kiskorukban is olyan csípősek, ha kézzel ér hozzá az ember.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon örülök, hogy ide találtam. Már régen kerestem egy jó összefoglalót. Köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Bár az utóbbi időben ritkán tettem, de mindig jó Hozzád benézni! A podagrafüvet "látásból" ismerem, de sem a nevét, sem azt, hogy ehető, nem tudtam. Ráadásul nyersen. Már megint tanultam, köszi!

  VálaszTörlés
 6. Jó volt hallani a kedves hangod ma a rádióban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy valaki hallotta, mert én nem. Köszönöm Igazán kedves vagy, hogy megírtad!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...