Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2021. április 1., csütörtök

Levélzöldségekkel töltött lepény

Nagyon sok, 70 dkg levélzöldség kellett egy nem is nagy lepénybe, ezért a spenót, mint tömeg volt az alap a töltelékben, amihez vegyesen vad levélzöldségeket is kevertem: csalánt, zamatos turbolyát, kevés medvehagymát, pitypanglevelet és podagrafüvet.
Hozzávalók a tésztához: 400 g liszt, 1 ek. burgonyapehely, 2 ek. zabpehely, 300 ml víz, 25 g élesztő, 1 ek cukor, 2 ek zsír, 1 tk só. Töltelékhez: 700 g levélzöldség (spenót, csalán, pitypanglevél, kisebb mennyiségben zamatos turbolya, medvehagyma, podagrafű), 4 keményre főtt tojás, 3-4 gerezd fokhagyma, fél ek cukor, 3 ek zabpehely, 1 ek rizsliszt. 1 ek zsír, só, bors (24 cm átmérőjű kerek pitesütő tálba). Az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztunk, fél órát hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket: A megmosott levélzöldségeket összevágjuk (a csalánt és pitypanglevelet előzetesen blansírozhatjuk), majd fokhagymás zsíron megpároljuk, hozzáadjuk az összevágott tojást, a fűszereket és a többi hozzávalót. A tésztát kettéosztjuk, felét a pitesütő tál aljába nyújtjuk, 1 ek zabpelyhet szórunk bele, majd a levélzöldségekkel megtöltve, a tészta másik felét a tetejére nyújtjuk, a széleket egy villával összenyomkodjuk. Sütőben (előmelegítés nélkül, 180 fokon) aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...