Laktofermentált, pezsgős galagonya- és csipkeüdítő

Laktofermentált italt nem először készítek már. Most galagonyából és csipkebogyóból készítettem savanykás, pezsgős italnak szánva, de a télies és karácsonyi hangulat jegyében narancsdarabokkal, szegfűszeggel, fahéjjal fűszereztem őket. A végeredmény nagyon finom, enyhén gyümölcsízű és csípősen pezsgős. A színek is magukért beszélnek. A galagonya és a csipke jótékony hatóanyagaiból, vitaminjaiból is minden bizonnyal kiázott több is, és persze a természetes erjedés minden bizonnyal probiotikumokat, jótékony mikrobákat is "készít" az italban.

Elölről hátra a kész galagonya-, csipke-, és galagonya-csipke vegyesen italok.
Láthatóan pezsgősek, ettől picit csípősek, savanykásak, lehűtve finomak, üdítők. 

Elkészítés: A gyümölcsökkel a 6-7 dl-es vagy literes üveget kb. negyedéig-harmadáig érdemes megtölteni, több üvegnyit készítettem, részben vegyesen. A csipkebogyókat alaposan megmostam, két végüket levágtam, majd a bogyókat az üvegekbe tettem, a galagonyákról is leszedtem az ágmaradványokat, és azokat is alaposan megmostam. A japánbirset vékonyra gyalultam (Helyettesíthető fél vagy egész citrom levével és citromkarikákkal), és mindegyik üvegbe tettem úgy 10 szeletkét. Vizet forraltam, majd hagytam lehűlni. Közben mindegyik üvegbe 1-2 púpos evőkanál cukrot (ezt bontják el a tejsavbacik, ebből lesz pezsgés) és pici csipet sót tettem (a pici só és a kis savasság segíti a tejsavbacikat, az élesztőgombák, amitől alkoholos lenne, azok viszont nem szeretik). Mikor a víz lehűlt, az üvegeket a nyakukig töltöttem vízzel, majd egy fémtetővel lezártam. Meleg helyen , szobahőmérsékleten, második-harmadik nap elindul az erjedés, nekem is így volt, így én a negyedik napon le is szűrtem, és hűtőbe tettem az italt a másnapi felhasználásra. Hűtőben még jó pár napig a szén-dioxidos állapotban marad. Ha nem pezseg eléggé, akkor kis cukor hozzáadásával másnapra újra indul a pezsgés. Az üvegekben maradt, leszűrt gyümölcsöket pedig újra elindítottam ugyanazon az úton, mint először, hiszen még legalább egy ital kihozható belőlük, aztán pedig valamilyen szószként végzik majd egy passzírozás után. FONTOS: Az alkoholos erjedés biztosabban kizárható, könnyebben el is indul a folyamat, ha tejsavbaktériumokat is adunk a léhez indításkor. A tejsavbaktériumok származhatnak saját, korábbi, jól sikerült, erjesztett zöldség vagy ital levéből vagy joghurt kicsepegtetett levéből.

Megjegyzések: Az édesség, a cukor és méz mennyisége ízlés kérdése is, de a túl sok cukor alkoholos erjedés irányába viheti a folyamatot, ezért ha nem elég édesre sikerül elsőre, lehet utólag édesíteni. Ha nem pezseg eléggé, akkor egy kis cukor hozzáadása után egy-két napra még hűtőbe téve serkenthető a pezsgés. Óvatosan kell kinyitni a hűtőből kivett pezsgőket, mert kifuthatnak (robbanni nem szoktak, mert annyira nem heves a pezsgés, mint az alkoholos pezsgőknél). A csipkebogyó szőreit egy egyszerű teaszűrő kiszűri, ha bekerülnének az áztatás során az italba.   


Óvatosság: A galagonya a szívre- és az érrendszerünkre ható gyógynövény, ennek megfelelően  fogyasszuk! Gyerekeknek pedig éppen ezért igen mértékkel vagy nem ajánlott fogyasztása. A galagonya magjai a csonthéjon belül cianid vegyületet tartalmaznak, ezért azokat feltörni nem szabad, és ezért túl nagy mennyiségben (túl töményen), túl sokáig áztatni sem ajánlott, nehogy kioldódjon a keserű, mérgező anyag a magokból.   

További pezsgőüdítők sokféle gyümölccsel és fűszernövénnyel ITT találhatők bőven. Még továbbiak a fermentálásról, laktofermentálásról itt és ittitt. Saját erjesztésű eceteket így készítek. A bodzabogyóecetről itt írtam. Egy érdekes, 2000 éves erjesztett italt idéző ital még a blogon a bodzaposca.

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal
                                          
A vadnövény- és gombagyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Tisztelt Szerző! Ezt írja "A galagonya magjai a csonthéjon belül cianid vegyületet tartalmaznak, ezért azokat feltörni nem szabad, és ezért túl sokáig és túl sokat áztatni sem ajánlott, nehogy kioldódjon a keserű, mérgező anyag a magokból. " A net tele van a galagonya mag tea/tinktúra szívre gyakorolt áldásos hatásával. A legtöbb cikk szerint főzni kell 5-10 percig. A cikk alapján ezek a felhívások valójában méregkeverésre tanítanak. Nem kellene ezt a dolgot betiltani?
    Magam évek óta fogyasztom a mag főzésével nyert italt vérnyomáscsökkentésra (használ is), sőt egy ideje összetöröm és úgy főzöm 10 percig. Mostantól ne fogyasszam? Üdv Gyula
    a választ a br.gyuszi@gmail.com címre kérem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyula! Főzéssel a cianid elbomlik, áztatással nem, ezért az óvatosság.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések