Csipkepraktikák
Csipkebogyó praktikák, avagy hasznosságok a csipkebogyó gyűjtéséhez, feldolgozásához
Hogyan szedem?
Utóérlelés:
Piros, de még kemény csipkéből készíthető:
Érett piros csipkéből készíthető:
Mire kell figyelni még ?

Kézzel. Egyik kéz feszíti az ágat (erre nem árt egy kesztyű), másik kézzel gyorsan le lehet kapkodni egyenként a csipkéket egy derékra kötött szüttyőbe.
Ősztől tavaszig
Ha piros már, de még kemény, akkor is több módon lehet használni, és a kemény csipke utóérik leszedés után is. Éretten szedve pedig még jobb lekvárnak és másnak is.

Ha egyszerre nincs időm sokat szedni, akkor kis adagokban, utóérlelés után megtisztítom a két végétől és fagyasztóba teszem. Aztán, ha több kis adag összegyűlt, egyszerre megfőzöm.

Ha még nem minden csipke érett és vegyesen szedem a keményet és a puhát, akkor utóérlelem, kiterítem úgy, hogy csak kevéssé fedjék egymást a termések, vagy még jobb, ha alma fölé teszem egy légáteresztő hálóban, lazán.

- Sőt! Abból kell készíteni a csipketeát. Hogyan? Én két végét levágva szárítom, ha megszáradt, megroppantom. Aztán hidegen, hosszan áztatva vagy akár forrázva (nem lesz baja a C-vitaminnak) is lehet belőle teát készíteni. Van, aki kitisztítja a magoktól és a szőröktől is.
- készülhet hideg csipkevíz
- A nem csontkemények belül is megtisztítva tehetők csipkebogyós káposztába savanyításkor.
- a frissen megszárított, szép piros, nem besötétedett csipkebogyóból lehet próbálkozni csipkebogyóliszt készítésével is.

- csipkelekvár, - csipkeszörp, - csipkeöntet, - csipkebogyóbőr, - csipkebogyós porcukor, - csipkemáz, - csipketurmix-ital hidegen, késes turmix-szal, majd jól átszűrve, - csipkebogyó-szirup, - csipkepezsgő, erjesztett, - pezsgős csipkeital, - fűszer - csipkebogyóecet (erjesztve) , - csipkebogyós ecet (csipkével ágyazott kész ecet), - csipkelikőr, - csipkés ágyaspálinka, - csipkebogyós bor, - csipkecibere, - csipkepuding

Lehet penészes és kukacos is a csipke
- fekete penészes lehet a két vége, ezt mosás után le lehet vágni.
- kukacos is lehet egyes években, sajnos ilyenkor egyenként át kell nézni, és ami gyanúsan az, kidobni.
- A teának kiáztatott csipkebogyót még érdemes fagyasztóba tenni és aztán majd hozzácsapni a lekvárnak valókhoz.
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
![]() |
csipkeital |
![]() |
csipkelekvár indul |
![]() |
aki magoz, nem irigylem |
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése