Lucfenyős porcukor

A lucfenyő legaromásabb része a friss és nyers tavaszi, új hajtás, ebből készül a jól ismert fenyőszirup. Tehetjük salátákba, sós és édes fűszerként is használhatjuk. Ízeit és hatóanyagait a már említett szirupban is megőrizhetjük, így később édességeket és likőröket ízesíthetünk vele és ehetjük méz helyett kenyéren és kaparós torok gyógyítására is kanalazhatjuk. 


A téli fenyőlevelet sem kell lebecsülni. A fenyőaroma télre is megmarad a levelekben, de a már túl rostosak az idő során megöregedett levelek, így csak alaposan megdarálva vagy teafűként használhatók. Teának 2-3 kanálnyi, friss tűlevelet forrázhatunk. 

Fenyős porcukor készítése: 

A tűleveket cukorral összedarálva fenyős porcukrot kapunk. A cukor kell szerintem, mert felveszi nedvességet. Az arányokat ki kell tapasztalni, néha több, néha kevesebb cukor kell, a fenyőtű nedvességétől is függ. A friss tavaszi hajtás nedvesebb. Fontos, hogy száraz porszerű legyen a darált anyag, hiszen át kell szitálni, a fenyőlevél erős rostjait ki kell belőle szitálni, hiszen tavaszi rügyhajtásokat kivéve már rostosak a levelek. (Daráló: daráltam már kávédarálóval, más késes darálóval, sőt késas turmixgéppel is)  

A fenyős porcukorral nedves édességeket megszórva élénkzöld színűre vált, így zölddé és citrusos-fenyőssé varázsolhatjuk a fagylatokat, krémdesszerteket, vagy akár egy reggeli tejberizst is. Használhatjuk még édességekhez krémekben, kekszekben is.    

hasonló módon készül a fenyőtűmázas kekszhez is a máz


FONTOS: 

A fenyők közül az apró levelű egytűs lucfenyő (Picea abies) a legjobb e célra. A többi hazánkban előforduló fenyő közül az erdei fenyő (Pinus silvestris) és az ezüstfenyő (Picea pungens) is kipróbálható. 

!!!! A vörös fenyő (Larix decidua) esetén túladagolás esetén vesekárosodás veszélyét említik a források. 

!!!!! Vigyázat! A fenyőkhöz igen hasonló levélzetű tiszafa (Taxus baccata) súlyosan mérgező! 

A vásárolt karácsonyfákat - mivel nem lehet róluk tudni semmit, hol, hogyan termesztették - nem ajánlom e célra. Kertben vagy erdőben álló lucfenyő egy-két alsó oldalsó hajtása elég. Nagyon kevés kell.




**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések