Rántott vargánya és a panírozott vargánya fagyasztása, felhasználása

Ha szép vargányákat ad az erdő, a legszebbeket frissen, panírozva, kirántva kedveljük leginkább, sokan mások is szeretik így. A friss felhasználás mellett panírozva fagyasztóba is el lehet tenni. Felhasználáskor csak  ki kell venni a fagyasztóból és azonnal lehet a forró zsiradékba tenni és megsütni. Részletesebben a kép alatt. További sokféle gombatartósítás ITT, sokféle vargányás recept pedig ITT olvasható, kereshető. 

Elkészítés: A vargányákat megtisztítom, ha kell, a kalapokat és a tönköt is lekapargatom a szennyeződésektől, de már jobb az erdőből teljesen tisztán elhozni. Mosni nem mosom meg. Ha mosni kell, mert sáros vagy homkos, akkor azt a vargányát másra ajámlott inkább használni, nem jó már vizesen így tartósítani. Frissen még ki lehet rántani mosás után is, de fagyasztani inkább talán nem az igazi. Öreg vargánya sem alkalmas nyers fagyasztásra, csak a kemény húsú fiatalok. A megtisztított vargányákat 2-3 mm-es vastagságúra szeletelem tetszés szerinti alakban, és lisztbe, felvert tojásba, majd panírmorzsába forgatom. A bepanírozott szeleteket frissentartó fóliával bélelt, nagyobb alapterületű dobozokba szoktam rakni, és minden vargányeréteget elválasztok egymástól frissentartó fóliával. Másik megodás, hogy tálcára teszem a panírozott szeleteket, és tálcástól megy a fagyasztóba, majd ha már megfagyott, akkor mehetnek a szeletek a dobozba. Utóbbi esetben nem kell a rétegek közé már fólia, nem fog összefagyni. Nyersen más módon nem ajánlott lefagyasztani a gombát, valahogy elő kell készíteni, előfőzni, lesütni, hagymás zsíron dinsztelni vagy készre főzni, stb. és ezután fagyasztani.         

Mosni vagy nem mosi a gombát kérdésében ITT írtam. Fontos tudnivalókat vadnövények és erdei gombák fogyasztásához IDE kattintva lehet olvasni. gombatartósítás módjai összefoglalva ITT olvashatók.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések