Az
illatos ibolya íze és illata jól illik salátákba, limonádéba és süteményekbe egyaránt. Ebben a sütiben ibolya van a túrótöltelékben is, de ott inkább csak szép, ahogy kivillannak a lila virágrészek, ibolyás ízt inkább a tetejére csorgatott ibolyás máz ad neki. A süti elkészítésére
ez a lengyel blog inspirált. Akár a lengyel recept alapján is készíthető, de én kalácstésztából ördögszem módon készítettem a sütit. A mázat rá pedig a korábban már a
fenyő- és a csipkebogyómáznál bevált módszerrel készítettem, csak hígabbra.
Az illatos ibolya bemutatása ehető vadvirágként fontos szempontokkal IDE kattintva olvasható. Más ibolyafaj nem jó. További illatos ibolyás receptek pedig ITT böngészhetők.
Hozzávalók a tésztához:
300 g finomliszt,
2 ek cukor,
1 tojás sárgája,
1,5 dl langyos tej,
50 g vaj,
15 g élesztő,
késhegynyi só
+ 1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez és a mázhoz:
250 g túró,
2 ek. vanília pudingpor,
2 ek. cukor,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 tojás sárgája,
1 tojásfehérje habbá verve,
csipet só,
+ 1 marék illatosibolya-virág apróra vágva, belekeverve a töltelékbe.
A mázhoz:
1 kisebb teáscsészényi illatosibolya-virág + 2-3 ek porcukor összedarálva,
1-2 teáskanál citromlé és 1-2 teáskanálnyi habtejszín félkanalanként adagolva, folyamatosan keverve az ibolyás porcukorhoz, míg kellő keménységű máz lesz. Akár lehet egészen keményre mint fenyő- és a csipkebogyómáznál akár ilyen csorgósra, mint ennél a túrós sütinél. Ezen nem jó a kemény máz ezért olyanra érdmes beálltani, hogy szétfolyva, de azért maradjon rajta sütin. Sajnos ez az ibolyás porcukor nem tarja meg a színét sem és az ízét sem hosszú távon, ezért nem érdemes nagy emnyniségben eltárolni.

A tésztához az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, zsemlénél kisebb gombócokat formázunk belőlük, és újra hagyjuk kelni 20-25 percet. Majd a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kézzel ellapítjuk és egy kisebb pohárral mélyedést nyomunk a közepükbe és azonnal megtöltjük a megadott hozzávalókból összekevert túrótöltelékkel, szélüket pedig lekenjük tojással. 10-15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg a szélük aranybarna nem lesz. Ha kihűltek a sütik, rájuk csorgatjuk az ibolyamázat és friss ibolyavirágot is teszünk a tetejükre ízlés szerint.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése