Sötéttrombitagombás, füstös gombócleves júdásfülgombával

A sötét trombitagomba az őszi gombaszezon egyik utolsó gombája. Szárítva, fűszergombaként kiváló. Ízei tejszínes vagy picit zsíros ételekben még jobban kijönnek. Ebbe a levesbe szalonnabörkével együtt került, így a szalonna kicsit füstös ízeivel és a kioldóddó szalonnazsirral együtt igazán finom aromái lettek. A júdásfülgomba pedig egész évben elérhető, késő ősszel, télen is, de, ha másképp nem, jól szárítható és gyorsan "feléleszthető". Ebbe az ételbe is szárítottból került.
Elkészítés: Kis darab szalonnabörkét legalább egy napppal főzés előtt langyos vízbe áztatunk, akár elő is főzhetjük. A levesbe szánt júdásfülgombát, ha szárított, pár órával főzés előtt szintén beáztatjuk. A sötét trombitagombából ha nem darált egy púpos evökanálnyit vagy többet porrá darálunk. A megtisztított gyökérzöldségeket (1-1 sárgarépa és perzselyemgyökér, szelet zeller, lehet egy-két karika pasztinák is), és 1-2 szem burgonyát kockára vágunk. Kis zsiradékon apróra vágott 1 gerzed fokhagymát pirítunk, mellé dobunk egy kisebb vöröshagymát is egészben vagy félbe vágva. Mikor már illatoznak, akkor a tűzről félrehúzva, fél ek. őrölt pirospaprikát alaposan elkeverünk a zsiradékban, hogy szépen kiadja színét, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a kisebbre vágott júdásfülgombát, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi azokat. Hozzáadjuk a szalonnabörkét is (de nem vágjuk nagyon apróra, mert ha nem fő meg puhára, akkor ki lehet venni). A levest sózzuk, fűszerezzük 1-2 babérlevéllel, őrölt köménnyel, örölt fekete borssal és a trombitagombával tovább főzzük. Közben 2 közepes méretű, burgonyapürének való burgonyát meghámozunk, kockára vágunk és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A főzőlevét hozzáöntjük a leveshez. A burgonyákat villával összetörjük és annyi liszttel gyúrjuk össze, amivel közepesen kemény gombócokat tudunk formálni. Mikor a levesben a zöldségek már szinte puhák, kézzel, kisebb dió méretű gombócokat formázunk és a levesbe tesszük. Mikor feljönnek a leves tetejére, akkor megfőttek. A levest ezután tejfölös-lisztes habarással picit még sűrítjük, majd kóstolva beállítjuk az ízeket, ha kell még fűszerezzük, sózzuk, vagy tejfölt adunk hozzá, hogy savanykásabb legyen.
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések