A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) mint fűszer- és levélzöldségnövény bemutatása
Sokak kedvence igen jellegzetes zamata, illata és íze miatt ez a nagyon régi fűszernövény. Talán ezért is van, hogy szinte nincs az országnak olyan része, ahol ne fordulna elő erdőszéleken, bokrosok aljában, árnyas partoldalakon, árnyas kőkerítések mentén vadon is ez a petrezselyemhez hasonló, de annál finomabb, törékenyebb, világosabb levélzetű növény. Ha jól érzi magát akkor a talajt gyakran, sűrűn, egyeduralkodó módon borítja. Az őszi esők után jelennek meg magról kelt, friss hajtásai, és akár egész télen át nyár közepéig is gyűjthető. Kertkebn is előfordul, kapható vetőmagja és néhol piacon, kosárközösségekben is árulják.
Aki jól ismerve gyűjti a fajt vagy kertben szedi illetve vásárolja, az sokféle zamatos turbolyás receptötletben IDE kattintva böngészhet.
Aki gyűjtené, de nem ismeri, fontos, hogy először teljes bizonyossággal tanulja meg felismerni, vagy vesse saját kertjébe.
![]() |
a zamatos turbolya fiatal hajtásai, fiatal levélzete. Ez az, amit először látunk az erdőben, és a legjobb gyűjteni, de csak 100 %-osan biztos felismerés mellett. |
Segítség a tanuláshoz:
A zamatos
turbolya kifejlődve 50-70 cm magasra növő, halványzöld levélzetű, fehér, ernyős
virágzatú, egyéves növény. Általában tömegesen, sűrűn nőve találhatjuk.
Nyáron nagyon sok magot szór, és azokból ősszel, évről-évre kihajt. A
csipkeszerű, apró, osztott levélzetű, fiatal növénykék áttelelnek, majd
tavasszal fejlődnek tovább. Édeskés, ánizsos illatú, és íze is jellegzetes. Ősszel és kora tavasszal illata íze, még alig ánizsos, ilyenkor még fontosabb a biztos fajismeret. Főként zöldfűszerként, és kisebb mennyiségben salátába téve használhatjuk.
Konyhakerti növényként is régóta ismert. Európa több országában főként
fűszerkeverékek alkotórésze rozmaringgal, tárkonnyal, bazsalikommal keverve, de
önmagában is kedvelik sok helyen. A régi magyar konyha is használta. Zöldfűszerként piacon is előfordul termesztve árusítása.
Vadon különösen kedveli a nitrogénben gazdagabb talajú
akácosokat, bolygatottabb erdőszéleket, cserjéseket, fasorokat, parkok nem
taposott részeit, és sövényekben, cserjék alatt sem ritka. Erőteljes ánizsos
zamata kevéssé felel meg az átlag magyar ízlésnek. Bár már Mélius Juhász Péter
1578-ban kiadott Herbáriuma is szól konyhai alkalmazásáról, a hazai, népi
konyha ritkán használta. Régi szakácskönyvekben és más régi írásokban is említik népi néven a turbolyarépát, turbolyarépa-salátát vagy csak simán turbolyasalátát. A turbolyarépa egy másik faj, mégpedig EZ, ITT ismerkedhet vele, aki akar. Gyűjtése még inkább haladó növényismerőknek ajánlott, de termeszthető is.
Ehető,
gyűjthető növényi részek: Virágzás előtti fiatal levelei ősztől a következő
év tavaszáig gyűjthetők, majd a növekedő hajtás legzsengébb részei használhatók. A
megkeményedő szár- és idősebb hajtásrészek már nem alkalmasak fogyasztásra. A
virágok és a zöld termés is fűszeres ízű és illatú, de főként a leveleket
használják.
Gyűjtése: Ősztől kezdve a következő nyár elejei virágzásig, illetve termésérlelésig gyűjthető, nyár végére visszahúzódik. Ősszel magról kihajt; a nagyobbacska növénykékről már ekkor gyűjthetünk levelet. Télen zölden telel át, így, ha nincs hóborítás, akár télen is szedhető. Érdemes ollóval vágni, mert az apró kis növénykék különben gyökerestől jönnek ki a talajból.
Felhasználása:
Nyersen vagy főzve, főként frissen, zöldfűszerként használható. Ízlés szerint,
kisebb mennyiséget salátába is tehetünk leveleiből. Van, aki összezúzva,
olajjal, őrölt magokkal keverve, pesztóban is kedveli, és italturmixba is
tehető. Íze sajnos nem tartósítható, elsősorban frissen adja ki a zamatát, szárítva
vagy fűszersóban sem érdemes ezért eltenni. Fűszerként a főzés végén rakhatjuk
levesekbe, mártásokba, frissen pedig majonézes, tejfölös szószokba,
salátaöntetbe, de vegyes salátába is tehetjük leveleit és virágait is. Főként baromfi és báránysültek egyik fűszereként ismert és kedvelt.
Táplálkozási értékei, hatásai:
Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt természetes antioxidáns, így
szerepe van az egészségmegőrzésben. Emellett emésztésserkentő, de
fogyasztásakor vízhajtó hatásával is érdemes számolni. Egyéb gyógyhatásokkal is
rendelkezik, külsőleg és belsőleg is használatos. Gyógynövényként is ismert és
alkalmazható növény.
Videós bemutatása : Botanikus a konyhában - zamatos turbolya
Figyelem, fontos: Jellegzetes alakú,
petrezselyemhez hasonló, de annál finomabb szerkezetű és világosabb zöld
leveleit nem nehéz megtalálni. Fontos a biztos, 100%-os felismerése, aki kicsit is bizonytalan, ne szedje, ne egye! Felismerésében fontos az ánizsos illatát és ízét
is megtapasztalni. Jellegzetes még, hogy erdei vagy bokros élőhelyen nő, gyakran szőnyegszerűen. Gyomos nem fás élőhelyen ne szedjük, mert mérgező rokonai ott nagyobb eséllyel fordulnak elő. !!!! Rokonságában ugyanis több, igen hasonló, akár halálosan mérgező faj is található. Nagyon fontos éppen ezért megtanulni felismerni és megfelelő gyakorlottságot is szerezni felismerésében, mielőtt tányérba gyűjti valaki. Van, aki allergiás a növényre, ezért óvatosság, ajánlott! Gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása nincs kipróbálva, azért azt nem ajánlják, de ez a legtöbb vadnövény esetében így van, inkább többfélét és ne egy fajból sokat, sokszor.
Hogyan lehet tanulni a felismerést?
Csak a természetben, élő növényről (nem fotóról). Tanfolyam vagy jó fajismerő ismerőstől, segítőtől ajánlott. Gyakorlásnak: Először mutassa meg valaki, aki biztosan ismeri a fajt. Ez fontos. Csak legfeljebb 3 fajjal kell kezdeni a tanulást, majd lehet bővíteni 1-1 új fajjal hetente. Mindegyiket többször megfigyelve, ismételve a felismerést. Megszagolni, megtapogatni, megdörzsölni, megkóstolni, fény felé tartva erezetét, szőrözöttségét megnézni. Ajakhoz érintve finom érdessége vagy annak hiánya érezhető. Nagyító sem árt eleinte, megnézni közelebbről. Fontos visszatérni minden új fajhoz, lehetőleg ugyanoda, ugyanahhoz a tőhöz, követve fejlődését, virágzását, elmúlását. Segíthet kis herbárium készítése is. A tanulandó faj hajtásából, leveléből, virágából gyűjtve, préselve, szárítva, eltenni összehasonlításhoz, ismétléshez.
A bejegyzésekhez felhasznált források: itt
Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!
Az első tavaszi zöldsaláta
VálaszTörlés